Dupla dinamit a Canontól: EOS 5Ds és EOS 5Ds R

A Canon nagyot lépett előre a 2012-ben megjelentett felső-középkategóriás EOS 5D Mark III-mal, és ugyanezt tette most is a frissen bejelentett EOS 5Ds sorozattal, amiből rögtön kettőt tettek le az asztalra. Az új masinák igen közel állnak az elődnek számító Mark III-hoz, ránézésre ugyanis megegyeznek: ugyanolyan kialakítással rendelkező, időjárásálló magnézium vázba kerültek. Mindezek ellenére a Canon megerősített részekről tesz említést az állványmenet és a talp környékén, valamint belül is vannak ehhez kapcsolódó újítások (például az újratervezett, tükör vibrációját kezelő rendszer), amelyek a tökéletesen stabil képkészítést segítik. Minderre szükség is van, mert...


[+]

...a szenzor felbontása nagyot nőtt. Az effektív 50,6 megapixeles, 36 x 24 mm-es full frame CMOS érzékelővel ellátott 5Ds és 5Ds R jelzésű masinák teljesen megegyeznek, egyetlen dolgot kivéve: az R utótagot viselő modellből hiányzik az optikai aluláteresztő (vagy más néven AA) szűrő. Ez nem egyedülálló, hasonlót csinált a Nikon a D800 és D800E esetében, ahol utóbbi volt a szűrő nélküli modell. Nem hiányzik a képkivágás funkció sem, az 1,3-szoros (APS-H crop) és 1,6-szoros (APS-C crop) módokkal 30,5 és 19,6 megapixeles képek készíthetőek, és ezeket alkalmazva természetesen kapunk segítséget az intelligens, 100%-os lefedettséget kínáló pentaprizmás ViewFinder II keresőben is, nem csak a készülő fotót, hanem környezetét is látjuk. Az élőképes fotózás is megvalósítható a fixen beépített 3,2"-es LCD-vel, de sokkal érdekesebb az átszabott, sőt mi több, teljesen testre szabható infókijelző lehetőség (Custom Quick Control), amivel a fotós csak a neki szükséges információkat jelenítheti meg.


[+]

Eltérés a Mark III-hoz képest a csökkentett érzékenységi tartomány, amit ezúttal ISO 100-6400, kiterjesztett módban pedig ISO 50-12 800, szemben  korábbi modellel, ahol akár ISO 102 400 is elérhető volt. Ebből fakadóan az 5 Ds és R jelű verziója egy picit más felhasználási területekre helyezi a fókuszt, mint az 5D. Az AF-rendszer viszont továbbra is 61 mezős, ebből 41 kereszttípusú, de elérhető az EOS intelligens követő és felismerő (iTR) AF, továbbá az EOS Scene Detection, azaz témafelismerés is.


[+]

A háttérben dupla Canon DIGIC 6 processzor működik, így várhatóan a nagy felbontásból adódó jelentős adatmennyiség feldolgozásának sebességével sem lesz gond akkor sem, ha sorozatban (legfeljebb 5 kép/mp) készülnek a képek. Nem csak az AF, de a 252 zónára osztott 150 000 pixelből álló RGB+IR AE-motor is kínál újdonságokat, amelyeket az EOS 7D Mark II-ből emeltek át, így segít kompenzálni a mesterséges fényforrásból adódó vibrálást a záridő korrigált megválasztásával, valamint új, prioritás szerinti (fehér vagy környezet) fehéregyensúly beállítási lehetőségeket is kínál. A videózáshoz szükséges rendszer szintén az 5D Mark III öröksége, így maradt az 1080p felbontás másodpercenként legfeljebb 30 kép rögzítésével és a mono hangfelvétellel, Time Lapse lehetőséggel. Elérhető viszont álló- és mozgóképnél egyaránt a "Fine Detail" beállítás, amivel a JPEG és EOS videók élességét befolyásolható három lépésben.


[+]

A masina továbbra is két – SD és CF – kártyafoglalattal rendelkezik, van rajta HDMI-kimenet és mikrofon bemenet, de nincs fejhallgató kimenet, cserébe az USB 2.0 helyett immár USB 3.0-s kapcsolatra váltottak. Az akkumulátor is maradt az LP-E6 lítiumion típusú, de érdemes megjegyezni, hogy a CIPA szabvány szerinti mérésnél ez most csak 700 képre elegendő, szemben a Mark III 950 képével.

A Canon EOS 5Ds és EOS 5Ds R vázak 2015 júniusában lesznek elérhetőek rendre 3700 és 3900 dolláros áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés