Már javában készülnek a DP8K hitelesítésű DisplayPort kábelek

Ezzel a 8K-s irány utolsó hiányzó láncszemét is biztosította a VESA.

A VESA által delegált DisplayPort szabvány egy újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis készülnek a DP8K hitelesítésű DisplayPort kábelek. Ezek a 8K-s felbontású irány utolsó láncszemei, ugyanis a rendkívül gyors adatátvitelt biztosító HBR3-as mód már a DisplayPort 1.3-ban bemutatkozott, amely lerakta a 8K-s kijelzőkhöz szükséges alapokat.

A tartalmat viszont át is kell vinni a gépről a megjelenítőre, így hiába támogatnak az említett eszközök DisplayPort 1.3-as, esetleg 1.4-es interfészt, illetve teszik lehetővé az extrém felbontásokat és frissítéseket, ha nem biztosított a kényelmes, egy kábelen keresztüli átviteli lehetőség. Ez a probléma azonban a múlté, ugyanis a VESA kialakította az erre vonatkozó hitelesítését, így a gyártók megkezdhették a DP8K jelölésű DisplayPort kábelek szállítását. Ezek kompatibilisek a HBR3-as móddal, vagyis akár 8K-s 60 Hz-es kijelző is meghajtható a segítségükkel, de persze olyan alternatív lehetőségek előtt is megnyitják a kaput, mint a 4K-s felbontás 144 Hz-es frissítéssel, akár HDR tartalommal, továbbá a virtuális és a kiterjesztett valóság is célterület lehet.


[+]

A közeljövőben számos gyártó kínál majd DP8K hitelesítésű DisplayPort kábeleket, amelyeket a VESA mostantól hitelesít is. Természetesen lesznek normál és mini DisplayPort formátumú megoldások, amelyek natív összeköttetést biztosítanak. Később opcionális lehetőséggé válik az USB Type-C használata a szintén érkező kábelek segítségével, mivel a VESA szerint az USB 3.1 Gen2 interfész támogathatja a HBR3-as módot a DisplayPort Alt Mode-ot kihasználva. Ilyenkor egy DisplayPort kijelző szimplán ráköthető egy USB 3.1 Gen2-t támogató, USB Type-C interfészt biztosító gépre, viszont a korlátozott adatátviteli teljesítmény miatt 8K-s felbontás mellett csak 30 Hz-es frissítés állítható be.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés