Döcögve, de halad a holografikus adattárolás szekere

Holografikus elven alapuló adattárolási eljárások fejlesztése párhuzamosan több helyen is folyik a világban, azonban piaci forgalmazásra érett rendszerekhez az InPhase Technologies köré szerveződött vállalatcsoport áll a legközelebb. Az InPhase többszöri halasztás után ez év februárjában jelentette be, hogy elkészült holografikus meghajtójának és a hozzá való egyszer írható WORM médiumoknak a végleges, értékesítésre kész változata. A tényleges szállítások viszont azóta is csúsznak, mint utóbb kiderült, részint a lemezek hiánya miatt.

A holografikus lemezek alapanyagát a Bayer MaterialScience kísérletezte ki és készíti, míg magukat a védőtokba csomagolt médiumokat a Hitachi Maxell gyártja. E téren azonban csak most jutottak el a sorozatgyártás megkezdéséig, ezért az InPhase meghajtók és a hozzájuk való lemezek nagyobb számban csak 2008 elejétől juthatnak el az ügyfelekhez.

Az első generációs Tapestry 300r készülékek 300 GB adatot képesek tárolni egy korongon, és 20 MB/s átviteli sebességgel dolgoznak. A meghajtó listaára 18 ezer dollár, míg egy lemez 180 dollárba kerül. A borsos ár ellenére olyan szervezetek és vállalatok érdeklődnek elsősorban az új technológia iránt, ahol nagy mennyiségű adatot kell hosszú távon tárolni. A viszonylag igénytelen holografikus WORM lemezek 50 éves archiválási idővel szolgálnak, így használói megszabadulhatnak a mágneses hordozók időnkénti újramásolásának költségeitől. Az InPhase a következő években mind a kapacitást, mind az átviteli sebességet jelentősen növeli (1,6 TB-ig, illetve 120 MB/s-ig), miközben várhatóan mérséklődnek a technológia fajlagos költségei is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés