D-Link DIR-505 – router, hotspot és ismétlő egyetlen kompakt készülékben

A D-Link egyik legkisebb, mégis nagyon sokoldalú hálózati eszköze, a DIR-505 Magyarországra is megérkezett. Az apró egység alig nagyobb, mint egy hálózati adapter, ráadásul táplálása közvetlenül a konnektorba dugva történik, vagyis alapvető működtetése semmilyen plusz kábelt vagy egyéb kiegészítőt nem igényel.

A DIR-505 egyszerű IEEE 802.11b/g/n kompatibilis Wi-Fi routerként működhet otthon is, így ha nem vágyunk különösebben nagy lefedettségre, akkor egy kisebb lakás vagy ház vezeték nélküli kiszolgálására tökéletesen alkalmas, ráadásul teszi mindezt a lehető legkisebb méretben. Szintén kellemes tulajdonsága, hogy ismétlőként (repeater) is képes funkcionálni, ekkor egyszerűen csak a térerő határán bedugjuk egy fali aljzatba, ezzel további, eddig lefedetlen területeket is bekapcsolva a hálózatba.

Azonban igazán akkor mutatja meg sokoldalúságát, ha útitársként magunkkal visszük, ugyanis hozzáférési pontként (AP) és Wi-Fi hotspotként is bevethetjük, tehát reptéren, szállodai szobában vagy bármely olyan környezetben hasznát vehetjük, ahol egy rögtönzött magánhálózat felállítása a cél. A biztonság miatt sem kell aggódni, mert a DIR-505 ismeri a WEP, WPA és WPA2 protokollokat, valamint WPS is elérhető a gyors konfigurálás végett.

Alján egy 10/100 Ethernet csatlakozó mellett egy USB port is helyet kapott, amin keresztül fájlokat oszthatunk meg a magánhálózatunkhoz csatlakoztatott készülékek között (DLNA, UPnP), valamint akár interneten keresztül is elérhetővé tehetjük őket. Szerencsére a mobil eszközökről sem feledkeztek meg, például a SharePort Mobile egy Apple és Android okostelefonokra is elérhető, ingyenes alkalmazás, amivel számukra is megvalósítható a különböző fájlok fogadása és küldése a privát felhőn belül. Így például egy prezentáció folyamán a munkatársakkal könnyen megoszthatók a diák és egyéb dokumentumok egy ad-hoc hálózat gyors felkonfigurálásával, ami egy lényegesen kényelmesebb és elegánsabb megoldás, mint egy pendrive körbeadogatása. Érdemes még megemlíteni a QRS (Quick Router Setup) technológiát, mely egy letölthető alkalmazás segítségével lehetővé teszi a router gyors, kényelmes konfigurálását Android vagy Apple eszközökről is.

A D-Link DIR-505 június második felétől Magyarországon is elérhető lesz, ajánlott végfelhasználói ára 19 900 Ft.

Előzmények

Hirdetés