A Club 3D stratégiát vált a szűkülő VGA-piacon

A VGA-piac nehéz időszakon megy át, hiszen az egyre erősebb IGP-k és a mobil termékek iránt növekvő igény mellett folyamatosan csökken a kereslet a grafikus kártyákra. Az idei évben a visszaesés még hízelgőnek is mondható a prognosztizált adatokhoz képest, de a kevésbé tehetős cégek az elmúlt évek megpróbáltatásait nem képesek kompenzálni. Ennek esett áldozatul nemrég a Point of View TGT üzletága, és most a Club 3D is egy nehéz döntést hozott meg.

Bár az tűnik logikusnak, ha egy gyártó mindegyik piaci szereplő megoldásaira épít, de közel sem ilyen egyszerű a helyzet. Az AMD és az NVIDIA ugyanis különböző kedvezményeket kínál az úgymond exkluzív partnereknek, ami jellemzően a kedvezőbb piacokra való belépés lehetőségében és az extra reklámtámogatásban nyilvánul meg. Alapvetően senki sincs rákényszerítve arra, hogy csak az egyik gyártót válassza, de ha nem így tesz, akkor igen komoly megrendelésekkel kell bombáznia az érintett cégeket, hogy hasonló kedvezményeket kapjanak, mint az exkluzív partnerek. Ezt a tehetősebb cégek, mint az ASUS, az MSI, vagy éppen a Gigabyte meg tudja tenni, míg a mások alapítanak több márkanevet, így például a leányvállalatok már lehetnek exkluzív partnerek. Ezt az utat választotta például a PC Partner (Sapphire és Zotac).

A Club 3D alapvetően az AMD és az NVIDIA megoldásara is épít, így a vállalat nem kívánt az egyik nagy márkanév exkluzivitása mellett dönteni. Ahogy említettük, ennek vannak előnyei, de bizony hátrányokkal is jár. Sajnos a szűkülő VGA-piacon a hátrányok annyira felerősödtek, hogy kiemelt jogok nélkül majdnem lehetetlen versenyezni a többi gyártóval szemben, így a Club 3D ezt felismerve elhatározta, hogy a jövőben csak az AMD-vel folytatja pályafutását. Ezzel a cég különböző kedvezményeket szerez, amivel versenyképesebbé válnak a Radeont gyártó konkurensekkel szemben, de ugyanakkor a GeForce vonalat teljesen el is dobják.

Judith Ma Tseng, a vállalat elnök-vezérigazgatója szerint az AMD ideális pozícióban van a játékosok igényeinek lefedése szempontjából, így a Club 3D a jövőben sikeresebb lehet, ha csak Radeonokra épít. Ebben a döntésben minden bizonnyal szerepet játszott az a tény, hogy az AMD szállítja mindhárom új generációs konzolba a grafikus technológiát, így a Radeonok forgalmazása mellett a legkedvezőbbek a kilátások.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés