CES 2024: kábelek nélküli PC az MSI-től

Beért a Project Zero, az MSI a belső kábelezést elrejtő alaplapokat és hozzájuk tervezett házakat hoz.

PC belsejében ide-oda tekergő kábelek nemcsak a dizájnos belsőt megcélzó moddereket és DIY gépépítőket bosszantják, hűtési és szerelési problémák egész sorát is okozhatják. Ezért különböző komponensgyártók már évek óta dolgoznak azon, hogy ezeket valahogy eltüntessék. A sok próbálkozásból a 2023-as Computexen többek között az MSI Project Zero megoldása tűnt a leginkább piacérettnek, hiszen egy teljesen életképes B650M változatot, illetve egy hozzá passzoló kivágásokkal rendelkező gépházat is bemutattak. A fogadtatás kedvező lehetett, ugyanis most a CES-en már a továbbra is Project Zero nevet viselő termékcsoport startját tudathatták: az új termékcsalád első körben három alaplapot és három számítógépházat tartalmaz.


[+]

Az alaplapok sorrendben a Z790 Project Zero, B760M Project Zero és B650M Project Zero nevet viselik. A 280 dollárba kerülő Z790 PZ egy felsőházba szánt ATX méretű lap, fekete alapon ezüst hőleadó elemekkel. A hátoldalra költöztetett csatlakozók mellett fontos tulajdonsága még a 2,5 GbE és Wi-Fi 7 hálózati adapterek, a 20 Gbps-es USB 3.2 Gen 2x2 port és a 14+1+1 fázisú tápellátás. A tápellátást biztosító csatlakozókon kívül a ventilátorokhoz tartozó konnektorok, a SATA portok és az előlapi kezelőszervekhez, interfészekhez tartozó tűsorok is a hátoldalra kerültek.


[+]

Ehhez a laphoz passzoló a MEG MAESTRO 700L PZ gépház, amely E-ATX méretű lapok fogadására is képes, az immár kábelmentes belső terébe pedig egy hajlított, az előlapot és a bal oldali oldalpanelt helyettesítő edzett üveg lapon át tekinthetünk be. Érdekessége, hogy akár 10 darab 12 cm-es és 2 darab 14 cm-es ventilátor is elfér benne. Ezt a házat korlátozott példányszámban tervezi piacra dobni az MSI, egyedi számozással, fekete színben, valamikor az első negyedévben. Ha valamivel kevésbé extravagáns megoldást keresünk, akkor választhatjuk a MAG Pano 100 PZ házat is, ez elérhető fehérben és feketében, és az egy darabból hajlított edzett üveg panorámaablak helyett egy olcsóbb, ragasztott elemekből álló, de ugyanúgy 270 fokos betekintést kínáló egységet használ.


[+]

Kisebb testvére a 129 dolláros MAG Pano M100 PZ, amely microATX méretű lapok fogadására képes, így tökéletesen párosítható a vele párhuzamosan érkező, 210 dollárba kerülő B760M Project Zero, illetve a 230 dolláros B650 Project Zero alaplapokkal. Az előbbi értelemszerűen az Intel, az utóbbi az AMD platformban gondolkodók számára lehet érdekes.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés