Hirdetés

Ceruzaelemmel hajtja netbookját a NorhTec

Ma már nem kapjuk fel a fejünket, ha egy újabb netbookot jelentenek be. Végeláthatatlan sorban jönnek az Intel Atommal, kis monitorral és billentyűzettel szerelt, szinte csak külső borításukban eltérő apróságok. A NorhTec bejelentése mégis érdekes. Az elsősorban kisméretű, energiatakarékos számítógépeket és hálózati eszközöket fejlesztő vállalat egy ceruzaelemekkel hajtott netbookot szándékszik bevezetni júliusban. Ezzel a húzással lényegesen csökkenthető a gép ára, hiszen egy adag elem tizedannyiba kerül, mint egy hagyományos akkumulátor. Nyolc NiMH egységgel a kis gép négy óráig bír üzemelni, de használható újratölthető elemekkel, és a NorhTech lítium-ionos akkumulátorral is kínálja. Ugyancsak egyedi a táp kialakítása, melyet a gép házába integráltak, így csak egy tápkábelt kell a hordozni vele.


Fotó: WindowsForDevices.com

Különleges a Gecko processzora is. Nem az unalomig agyonismételt Atomot használják, hanem az XCore86 elnevezésű, egy chipbe sűrített rendszert. A DMP Electronictól származó, x86 kód futtatására képes, 1 GHz-es processzorból, grafikus, hangos és I/O alrendszerből álló platform egy könnyen cserélhető modulon kapott helyet, fogyasztása pedig nem éri el a 2 wattot.

Az elsősorban oktatási célokra, fejlődő országokba szánt netbook többi paramétere már hagyományosabb. Monitora 8,9”-os, 1024x600 pixel felbontású, rendszermemóriája 256, 512 vagy 1024 MB lehet (a CPU modulra forrasztva), van 10/100 megabites hálózati vezérlője, három USB aljzata, analóg monitorkimenete, hangszórói, mikrofonja valamint hang ki/bemenete. Adattára egy belső SD kártya vagy egy IDE csatolós, 2,5”-os merevlemez lehet, és van külső (SD) kártyaolvasója is. Érdekesen oldották meg a vezeték nélküli hálózati vezérlők kérdését. A gép belsejében került egy USB csatlakozó, amire igény szerint Wi-Fi, Bluetooth, WiMAX esetleg ezeket kombináló modul köthető, de kínálnak hozzá telekommunikációs technológiákat (GPRS, Edge, 3G stb.) használó kiegészítőt is.

Operációs rendszer tekintetében nem válogatós a Gecko. Elboldogul a Linuxokkal, de a Windows XP futtatása sem okoz neki gondot. A ceruzaelemes netbook júliusban kerül forgalomba, várhatóan 200 dolláros áron, ami 8 GB-os SD kártyát, Wi-Fi modult és Ubuntu Linuxot tartalmaz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés