Bohókás, színes lett a Pentax legújabb dSLR váza, a K-S1

Korábban több pletykaoldalon megjelent termékfotók alapján szerintünk senki sem hitte volna, hogy kicsivel később valódi termékkel állunk majd szemben, de úgy tűnik, a Pentax tényleg komolyan gondolta azt az elképzelését, hogy színes LED-ekkel felturbózott, rikító színekben tetszelgő tükörreflexes fényképezőgéppel kell (tovább)hergelnie az amúgy is már „Full Frame szenzoros gépet ide!” ordító tömeget.


[+]

Ha azonban eltekintünk a Pentax K-S1 érdekes külvilágától, egyáltalán nem rossz az a kép, amit a gép fest. Az új fejlesztésű, 20 MP-es, APS-C méretű CMOS lapka érzékenységét akár ISO 102400-as értékig is feltolhatjuk, a gyártó saját PRIME MII képalkotó egysége még a magasabb érzékenységi tartományokban is „élethű, tónusokban gazdag képeket biztosít”, ahogyan a sajtóanyag mondja. A Pentax csúcsmodelljében, a K-3-ban már megismerhettük az aluláteresztő szűrőt, azaz annak hiányát, amit azonban - a moiré hatás elkerülése végett - a mérnökök elektronikus módon helyettesítettek, s így igény szerint be/kikapcsolhatóvá tettek. Ráadásul az AA filter hatását a beépített képstabilizátor, szubpixeles szinten való rezgetésével érik el, ami több fokozatban is, a téma követelményei szerint állítható.


[+]

Bár kicsi és könnyű, de semmiképp sem olcsó hatású a Pentax K-S1, hiszen optikai keresője a drágább, jobb fényáteresztésű pentaprizmás megoldást preferálja, melynek „kb. 100%-os” a képfedése 0,95-szörös nagyítás mellett. Eltér a zárszerkezet is az ebben a kategóriában megszokottól, hiszen itt akár 1/6000 mp-ig is lemehetünk a sebességgel. Az 5,4 kép/mp-es sorozatfelvételi sebesség - bár nem rossz érték - viszont már nem olyan nagy szám. Nem rossz viszont a masina autofókusz rendszere, ahol az összesen 11 fókuszmező közül 9 keresztszenzoros. A SAFOX IXi+ fantázianévre hallgató rendszert beépített segédfény is támogatja, ha épp nagyon rossz megvilágítás mellett kellene fotóznunk.

Összesen tíz egyedi képi hatás közül választhatunk, ha épp kreativitásunknak kellene egy kis „útba igazítás” - ráadásul ezt a tízet további 21 digitális szűrő egészíti ki. A kicsi Pentax nagy tudását jellemzi az is, hogy a szokásos torzítás-korrekció mellett a színi hibákat és a diffrakciót is szűrhetjük. Igaz, a hátsó 3”-os kijelző (921 000 képpontos felbontás) hagyományos, azaz nem érintésérzékeny, az új, színes menüben a kurzorok segítségével remekül lehet navigálni. A fotómasina kompatibilis az Eye-Fi memóriakártyákkal, rendelkezik pormentesítő rendszerrel (DR - Dust Removal), a fénymérésért pedig egy 77 szegmensű, többzónás modul felel. Mozgóképek terén az átlagot nyújtja a K-S1: legfeljebb Full HD felbontású mozgóképeket vehetünk fel 30, 25, vagy 24 kép/mp-es sebességgel progresszív módban.

Ha esetleg messziről szeretnénk távvezérelni a fényképezőgépet, akkor erre is van mód, azonban ehhez külön kell beszerezni az opcionálisan kapható Pentax FLUCARD 16 GB-os memóriakártyát. iOS 6 vagy Android 4.2 (vagy újabb) rendszerű okostelefonokkal/táblagépekkel a szokásos távvezérlési funkciókon túl az élőképet is látjuk, nézegethetjük az elkészített fotókat, vagy akár át is másolhatjuk azokat okos eszközünkre. Az ehhez szükséges szoftvert (Digital Camera Utility 5) a gyártó természetesen mellékeli a géphez.

A Pentax K-S1 alapváltozata fehérben, feketében, vagy kékben lesz megvásárolható csak váz, vagy váz és 18-55 mm, vagy váz és 18-55 mm és 50-200 mm kitobjektívekkel karöltve. A színes változatok a 18-55 mm-es kitobjektívvel lesznek kaphatók.

Fontosabb műszaki paraméterek:

  • Érzékelő: APS-C méretű CMOS 20 MP-es felbontással, AA szűrő nélkül
  • Érzékenység: ISO 100-102400 (kiterjesztve)
  • Képstabilizátor: szenzormozgatásos
  • Állókép formátum: JPEG/PEF (12-bites)/DNG
  • Sorozatfelvételi sebesség: 5,4 kép/mp
  • Adattároló: SD/SDHC/SDXC memóriakártyák
  • Kereső, van, pentaprizmás optikai kb. 100%-os képfedéssel, 0,95-szörös nagyítással
  • Kijelző: 3”-os fixen beépített, 921e képpontos felbontással
  • AF: SAFOX IXi+ 11 fókuszmezővel (9 keresztszenzor), érzékenység -1-18 FÉ
  • Fénymérés: 77 szegmenses modul
  • Zársebesség: 1/6000-30 mp
  • Beépített vaku: van, 10-es kulcsszám, 1/180 mp-es szinkronidővel
  • Mozgóképfelvétel: van, maximum 1920 x 1080 @ 30, 25, 24 fps MOV formátumban, maximum 25 perces hosszal
  • Áramellátás: D-LI109 Li-ion akku
  • Csatolófelülete: USB 2.0, HDMI
  • Mérete: 120 x 92,5 x 69,5 mm
  • Tömege: 558 gramm

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés