Készül a Medfield tabletekbe szánt verziója

Az Intel az év elején leplezte le az Atom Z2460-as jelzésű terméket, mely a Penwell kódnevű SoC rendszerre épült. Az újdonságról mi is részletesen beszámoltunk. A Medfield platform alapvetően okostelefonokba készült, de az Intel a tableteket sem veti meg, így az előbbi megoldásból készül egy Atom Z2610-es jelzésű variáns, mely a technikai alapokat tekintve megegyezik a kisebbik modellel, de gyorsabb lesz annál, és ebből az is kitalálható, hogy többet is fogyaszt majd.

A Penwell SoC technikai paramétereit a fentebb linkelt cikk tudatában csak röviden ismételnénk. A 32 nm-es gyártástechnológiával készülő lapka egy darab Saltwell architektúrára épülő processzormagot tartalmaz 512 kB-os L2 gyorsítótár mellett, továbbá támogatott a Hyper-Threading technológia is. Az IGP szerepét az Imagination Technologies PowerVR SGX 540-es fejlesztése tölti be, mely négy darab, úgynevezett USSE motorra alapoz. A memóriavezérlő két darab 32 bites csatornát használ, és LPDDR2 memóriát lehet hozzá társítani. A videodekódoló, és -enkódoló motorról szintén az Imagination Technologies gondoskodik rendre a VDX385-ös és a VDE285-ös egységgel. Ezek maximum 1080p-s tartalmat támogatnak.

Az Atom Z2610 processzormagja terhelés mellett állandóan 1,6 GHz-en üzemel, vagyis nem alkalmaz turbót. Az energiagazdálkodási képességek is jóval szerényebbek, így a tabletekben szánt variáns csupán 600 MHz-ig veszi vissza az órajelét, miközben az okostelefonokba szánt Atom Z2460-as egészen 100 MHz-ig visszaskálázza magát, ha szükséges. Ez tulajdonképpen a tabletek esetében nem probléma, ugyanis jóval nagyobb hűtőborda beszerelésére van lehetőség, mint ami mondjuk egy okostelefonba helyezhető. Az IGP órajeléről sajnos nincs információ.

Az Intel az Atom Z2610-re már készített egy Red Ridge kódnevű referenciatabletet, mely 10 hüvelykes kijelzőt használ és 8,5 mm vékony, továbbá a tömege sem több 680 grammnál. A beépített akkumulátorral a termék kilenc órán át üzemképes enyhe terhelés mellett. A gyártóknak persze nem kötelező a referenciadizájnt követni, így ez csak egyfajta ajánlás, hogy az Intel hogyan képzeli el a lapkára épülő a termékek kialakítását és képességeit. A Medfield platform dizájnja egyébként 7 hüvelykes tabletekbe is jó, így ha bármelyik partner nagynak tartja a 10 colos kijelzőt, akkor ebből szintén nem lesz probléma. Információink szerint az interfészekre vonatkozó főbb követelmények között a HDMI és az USB 2.0 szerepel, ami abszolút teljesíthető a gyártók oldaláról.

A Medfield platformhoz egységes terméktámogatás lesz, azaz az Atom Z2460 és a Z2610 is ugyanazokkal a rendszerekkel lesz kompatibilis. Az Intel ezen a ponton x86-os Android 4.0-t ajánl a gyártóknak, de a hardverhez a Tizen operációs rendszerre is elkészülnek a megfelelő driverek, ha erre igény lenne. A Windows esetében egyelőre sok a kérdőjel. A korábbi Microsoft operációs rendszereket a platform biztosan nem támogatja, míg a Windows 8 egyelőre nagyon kérdéses. Ami biztos, hogy az Intel stratégiailag a Medfieldet nem a Windowsokhoz fejlesztette, így a szoftveres támogatás ebből a szempontból nem lényeges. Ez persze nem azt jelenti, hogy a Santa Clara-i óriáscég nem számol a Windows 8-cal, ugyanis lesz egy Clover Trail kódnevű platform is, mely hasonló alapokra fog épülni, ám a terméktámogatás kifejezetten a Microsoft megoldásához fog illeszkedni.

Az Atom Z2460-ra épülő tabletek várhatóan a Computexen fognak feltűnni, emellett a tajvani rendezvényen valószínű, hogy a Clover Trail platformról is kiderül némi információ.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés