ATI: áttérés 0,13 mikronos gyártástechnológiára

Mint tudjuk, az nVidia 0,13 mikronos gyártástechnológiájával szemben az ATI jelenleg 0,15 mikronos csíkszélességgel gyártja high-end grafikus chipjeit is. Ky Ho úr, az ATI egyik alapító vezetője azonban múlt héten kijelentette, hogy a cég a közeljövőben ezeknél is nagyon gyorsan át kíván térni a 0,13, illetve 0,11 mikronos technológiákra.

Az nVidia idén sokszor okolta a GeForce FX GPU-k késéséért és magas előállítási költségeiért a 0,13 mikronra való átállás nehézségeit. Azóta azonban úgy tűnik, a gond nem csak a TSMC gyárában volt, hanem az nVidia chip-terveiben is. Az ATI eddig nem is kísérletezett az átállással, ám a Computex alkalmával Ky Ho úr kijelentette: cégének nincs semmi problémája a 0,13 mikronos gyártással, sőt, hamarosan át kívánnak térni erre a csíkszélességre.


A 0,11 mikronos gyártás pedig 2004 második félévében indulhat be - másfél évvel az után, hogy az első 0,13 mikronos chip elhagyta a TSMC gyártósorait. Az ATI következő generációs chipjei (R4xx) azonban valószínűleg még mind a 0,13 mikronos technológián alapulnak majd, a 0,11 csíkszélesség csak az R500-as sorozattól jelenik meg. Elképzelhető azonban, hogy jövő év második felében az ATI piacra dob egy 0,11 mikronos technológiával készülő low-end chipet, csak hogy tesztelje a technológiát.

Az ATI RADEON kártyákra a 0,15 mikronos csíkszélesség mellett sem kellett óriási hűtés. A kisebb csíkszélesség kisebb hűtésigényt is jelent egyben. Ezt valószínűleg ellensúlyozza az új generációs chipek nagyobb bonyolultsága, ám reménykedhetünk, hogy az ATI termékei továbbra sem igényelnek majd porszívószerű hűtés-megoldásokat.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés