Asus P7P55D Deluxe előzetes

A legtöbb gyártó már az utolsó simításokon is túl van a P55-ös chipsettel szerelt alaplapjainál, és csak arra várnak, hogy az Intel Lynnfield processzorai is elrajtoljanak. Az Asus jóvoltából már kezünk közé is kaparinthattuk ennek a termékvonalnak az egyik képviselőjét, a P7P55D Deluxe-ot.


Asus P7P55D Deluxe [+]

Az Asus normál ATX méretű új alaplapja is azok közé tartozik, amelyek már a nemrég bemutatott Xtreme Design technológia szerint készülnek. Az Intel LGA1156 foglalatba illeszthető processzorok számára 16+3 fázisú tápellátó áramkört alakítottak ki, amelyből három csak az uncore részt táplálja. Az egyenletes terheléselosztást az Asus EPU technológiája biztosítja, ami kisebb megterhelést ró a FET-ekre, ezért kisebb méretű és hőcső nélküli bordák is elegendőek azok hűvösen tartásához. Ezekből a piciny alkatrészekből a hátlapra is került pár, azokat egy egyszerű fémlappal borították be.


[+]

A memóriamodulok számára kialakított négy memóriafoglalat – a processzorokban található memóriavezérlőnek megfelelően – kétcsatornás működést tesz lehetővé. Feltölteni DDR3 szabványnak megfelelő modulokkal lehet, ez a grafikus kártya kivétele nélkül is elvégezhető, a maximális kapacitás 16 GB. A P7P55D Deluxe támogatja az Intel XMP technológiáját is, ami a JEDEC szabványtól eltérő időzítésű és üzemi frekvenciájú modulok kihasználását teszi lehetővé. A Lynnfield processzorok memóriavezérlője hivatalosan az 1333 MHz-es modulokkal boldogul, de ezzel elérhetővé válik az akár 2000 MHz fölött üzemelő modellek használata is.


[+]

A foglalatok mellett három OV feliratú kapcsoló is található, melyek használatát az Asus csak a tuningolásban járatos felhasználóknak ajánlja. Aktiválásukkal lehetőség nyílik a memóriamoduloknál, a processzornál, valamint annak beépített memóriavezérlőjénél a szabványosnál jóval magasabb feszültségérték beállítására. A foglalatok fölé még egy kapcsoló került, ami a MemOK nevet kapta. Ez biztosítja azt, hogy a túl merész memóriatuning miatt indulásra képtelen alaplap ismét működőképessé váljon, azáltal, hogy a modulokat visszaállítja a szabványos értékekre.


MemOK és tuningkapcsolók [+]

A különféle bővítőkártyák számára három tizenhatszoros PCI Express 2.0, két egyszeres PCIe és két hagyományos PCI foglalatot alakítottak ki. A P7P55D Deluxe négy grafikus processzorig támogatja az NVIDIA SLI és az ATI CrossFireX rendszereket, a kártyák számára ekkor 2 x 8 PCIe sáv áll rendelkezésre. A harmadik foglalat ugyan PCIe x16 hosszúságú, de a P55 Express chipset tulajdonságai miatt csak négy sávot biztosít.


[+]

Maga a chipset egy nagyméretű, lapított hűtőborda alatt bújik meg, ahol nincs egyedül, ugyanis ide került egy JMicron JMB363-as kiegészítő vezérlőchip is, ami a fekete színű SATA-300 és a PATA portot biztosítja. Egy szintén JMicron vezérlő, a JMB322-es további két SATA-300 portról gondoskodik (fehér és sötétkék), az alaplap szélére pedig a P55 Express által támogatott, hat SATA-300-as csatlakozó került. Ezek természetesen rendelkeznek az Intel Matrix Storage technológiával, és RAID 0, 1, 5 és 10 rendszerbe is szervezhetők. A 6 Gbps-os adatátvitelt biztosító Marvell SATA chip a felmerült problémák miatt lekerült az alaplapról, talán egy későbbi revízión ismét feltűnik majd.


[+]

A hátlapi panelen két PS/2 és nyolc USB 2.0 portot alakítottak ki, de ide került egy FireWire és két Gigabit Ethernet is. USB 2.0 portból alaplapi kivezetések formájában további két, Firewire portból pedig szintén két csatlakozó áll rendelkezésre, eSATA-nak nyoma sincs, van viszont egy PCI-bővítő. A tízcsatornás, HD minőségű hangot egy VIA VT2020 chip szolgáltatja, amely az analóg mellett digitális SPDIF és koaxiális kimeneteket is kapott.


[+]

Az alaplap dobozában a szokásos kiegészítők vannak: telepítőlemez, használati útmutató, SATA és PATA kábelek, hátlapi panel, PCI panel egy eSATA és két USB 2.0 porttal, illetve a CrossFireX híd. Akadt azonban egy újdonság is, amit eddig még nem láthattunk, a TurboV vezérlője. Erről egyelőre többet nem árulhatunk el, viszont a tesztekből ki fog derülni, mire is való és mennyire jól használható. Az Asus P7P55D Deluxe lapról készült további képeinket ebben a galériában lehet megtekinteni.


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés