Érdekesen érdektelen VGA kombót prezentált az ASUS

A lehetőségeket ugyan kimaxolta a cég, de nehéz rájönni, hogy miért jó, ha egy VGA-t a másikra kötnek.

Az ASUS még nyáron villantotta meg M.2 bővítőhelyes VGA-ját, amely ténylegesen piacra is került, noha a prototípushoz viszonyítva a dizájn egy picit változott, de a funkcionalitás nem. Az egyedi GeForce RTX 4060 Ti VGA-nak még van is értelme, ugyanis a nyomtatott áramköri lapon található AD106-os GPU pusztán nyolc darab PCI Express 4.0-s sávot tud hasznosítani, így a teljes csatoló tizenhat sávjából a maradék elkölthető egy M.2-es formátumú SSD-re.

Egy ilyen rendszernél maximum a hőelvezetés lehet probléma, de ez megfelelő hűtőrendszerrel megoldható, az SSD pedig nem dobja meg jelentősen a fogyasztást. A friss és egyben végleges konstrukció előnye, hogy ha az adott processzor és alaplap támogatja a PCI Express 5.0-t, akkor az alkalmazott SSD erejéig ez ki is használható, viszont értelemszerűen a AD106-os GPU-nál marad a PCI Express 4.0-s összeköttetés.

Tony Yu, az ASUS kínai divíziójának ügyvezetője egy friss prezentációjában odáig is elment, hogy egy GeForce RTX 4090-et is rákötött az új fejlesztés M.2-es csatolójára, ami ugyan működött, de az egésznek az év világon semmi értelme nincs. Egyrészt az x4-es PCI Express 4.0-s M.2-es slot erősen limitálhatja a teljesítményt, másrészt a megszülető rendszer nem fér bele egyetlen házba sem.


(forrás: Tony Yu ASUS/Bilibili) [+]

Az ASUS kiemeli, hogy az egyedi VGA-juk teljes működéséhez szükség van a lane splitting nevű képességre, amit az alaplapnak direkten támogatnia kell. Ez azért fontos, mert a nyomtatott áramköri lapon nincs PCI Express switch, vagyis a GPU-nak és az M.2-es SSD-nek elosztott sávokat az alaplapnak kell menedzselnie. Ha ez a képesség hiányzik az adott gépből, akkor a VGA-nak nem fog működni az M.2-es csatolója.

[+]

A tajvani cég szerint a tökéletes funkcionalitáshoz Intel platformon Z790, Z690 és H770 vezérlőhíddal szerelt alaplapra van szükség, ezek támogatják ugyanis a lane splittinget. AMD-s oldalon jóval megengedőbb a helyzet, lényegében minden Socket AM4-es vagy AM5-ös megoldás megfelel.

A 8 GB VRAM-mal rendelkező ASUS GeForce RTX 4060 Ti Dual SSD 550 dollár környékén szerezhető be, ami azért nem kis felár a normál GeForce RTX 4060-okhoz viszonyítva, de tekintve a termék egyediségét a vállalat egyelőre megengedheti magának.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények

Hirdetés