VGA-M.2 bővítőkártya hibridet villantott az ASUS

A tesztelési fázisban lévő hardver egy x4-es PCI Express 4.0 interfésszel ellátott GeForce RTX 4060 Ti.

Tony Yu, az ASUS kínai divíziójának ügyvezető igazgatója egy érdekes koncepciót mutatott be a Bilibilin, mégpedig egy videokártyát, amin egy SSD-k számára fenntartott M.2 slot is helyet kapott.


(forrás: Bilibili) [+]

A szóban forgó vezérlő egy AD106 GPU-val szerelt Dual GeForce RTX 4060 Ti, amely bár csak nyolc PCI Express 4.0 sávot használ, az egész x16-os sínt elfoglalja. A megnyirbált sávszélesség tudatában a gyártó mérnökeinek szöget ütött a fejében a kérdés, hogy mi lenne, ha a foglalatba vezetékezett, fennmaradó nyolc sávot valahogy munkára foghatnák? A válasz adta magát; a VGA-t keresztezni kell egy M.2 bővítőkártyával, és így nem csupán a beépíthető háttértárolóink összkapacitása gyarapodhat, de egyben gondoskodhatunk a meghajtó hűtéséről, sőt, még a bővíthetőségben nem jeleskedő kompakt masinák tulajdonosainak is kedvezhetünk egy helytakarékos, 2 az 1-ben megoldással.


(forrás: Bilibili) [+]

Az egyelőre nem tisztázott, hogy a megszellőztetett kártya bifurkációt alkalmaz-e vagy valamilyen áthidaló chippel dolgozik, noha az előbbi lehetőségnek abból a szempontból több értelme volna, hogy kíméletesebben bánna a pénztárcánkkal, mint egy bridge lapka integrálása. Fentebb már említettük a hőmenedzsment témakörét, és ezt úgy oldották meg, hogy az NVMe protokollal serénykedő tárolót – egy 2 TB-os Samsung 980 Prót – megfordítva csatlakoztatták a bordázathoz (tehát a hűtendő felülete a GPU-val megegyező oldalon van) a hátlapi takarólemezen előkészített kivágáson keresztül.


(forrás: Bilibili) [+]

Az elképzelés működőképességét egy méréssel prezentálták, amiben a GPU-t FurMark v1.35.0.0 benchmarkban kínozták, majd a CrystalDiskMark 9.0.1 Shizuku Edition x64 verziójával kiolvasták az SSD szenzoros adatait. Az eredmény igen kellemes lett, ugyanis a Samsung üdvöskéje lemezműveleti sebességeit megtartva mindössze 42°C-os volt, miközben a "gazdatestként" funkcionáló GeForce kártyát maximális terhelésen sanyargatták.


(forrás: Bilibili) [+]

Mivel az AD106 GPU nyolc PCI Express sávot hagy parlagon, egy helyett két SSD-t kellene beiktatni a képletbe ahhoz, hogy teljesen kihasználjuk a rendelkezésünkre álló erőforrásokat, ám mivel a tajvani óriás első körben csak az elmélet életrevalóságát akarta bizonyítani, megmaradtak a magányos M.2 csatolónál. Azt még nem tudni, hogy tényleges piaci megjelenés lesz-e, és ha igen, akkor a termék megtalálja-e az Európába vezető utat vagy sem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés