Asus blog: cél a Chromebookok piaca?

A DigiTimes értesülései szerint az ASUS szemezget a Chrome OS-sel, mely annyira érdekelheti a céget, hogy egy saját Chromebookot dobnának piacra az év végén. Ez a terv jónak is tűnik, ugyanis a Chromebookok váratlanul jól teljesítenek pár konkurens cég termékskálájában, így kétségtelenül hozzájárulhatnak a vállalatok növekedéséhez. Főleg annak tudatában, hogy az idei iskolakezdési szezon az előzetes várakozásokat alulmúlja majd, aminek hatására szinten minden notebookgyártó csökkentette a korábban közölt éves előrejelzéseket az eladásokra vonatkozóan.

A Google Chrome OS abból a szempontból érdekes operációs rendszer, hogy a funkcionalitás tekintetében messze kevesebbet tud, mint a Microsoft Windows 8 és RT, viszont ennek elsősorban az az oka, hogy az átlagos igényekkel rendelkező felhasználóbázist célozza meg, tehát az internetezés és az átlagos feladatok elvégzésének lehetőségén kívül nem kínál semmi lényegesebb extrát. Ennek hozománya, hogy a termékeket egyszerű használni, és ameddig ilyen körülmények között kiszolgálják a felhasználói igényeket, addig lesz helye a Chromebookoknak a piacon.

Arról nincs adat, hogy az ASUS milyen géppel állna elő, de a konkurens termékekre adott visszajelzésekből ítélve a felhasználók a netbookszerű Chromebookokat keresik, vagyis a vásárlásnál az elsődleges szempont a hosszú üzemidő és a hordozhatóság. Ennek megfelelően átlagos tudású ARM-os rendszerchipekre érdemes építeni a platformot, hiszen ezek energiahatékonysága kiemelkedő, illetve a hardverbe épített technikai tudás szempontjából felesleges a drága, sok GPGPU-s és grafikus API-t támogató lapkákat igényelni, ha a Chrome OS funkcionálisan túl buta ahhoz, hogy az előbbi extrákat kihasználja. A Chromebookok operációs rendszerén gyakorlatilag támogatott az OpenGL ES 2.0-s API és ennyi. Az OpenGL ES 3.0 beépítése már tervben van, de többre nem érdemes számítani.

A Chrome OS-t használó mobil termékek piacán a Samsung ARM-os Chromebookja jutott a legközelebb a felhasználói igényekhez, hiszen 6 óráig is bírja egy feltöltéssel, miközben a többi megoldás alacsony terhelés melletti üzemideje a 3-4 órát sem éri el. A labda ott pattog az ASUS előtt, hogy végre valahára jó Chromebook születhessen, hiszen a vásárlók elfogadható árazású, 8-10 órás üzemidőt kínáló, azaz jó hordozhatóságot biztosító mobil gépre szeretnének beruházni, ami internetezésre és átlagos feladatokra tökéletesen megfelel. Nem szükséges extrémgyors és komoly tudással rendelkező hardver (ezt nem érti meg a többi gyártó), hiszen az erősen limitált képességekkel rendelkező operációs rendszer úgy sem tudja kihasználni a drága csúcslapkákban rejlő képességeket. Az egyetlen kérdés, hogy az ASUS lecsapja-e azt a bizonyos labdát. Az év végén minden bizonnyal kiderül, mi kíváncsian várjuk!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények