Asus blog: különleges notebookcsaládok

Múlt héten az Asus klasszikus notebook-termékvonalait mutattuk meg, most viszont ízelítőt adunk néhány extra szériából, modellből. Még 2006-ban kezdődött el az együttműködés az Asus és a neves olasz sportkocsimárka, a Lamborghini között, aminek a VX sorozat lett a gyümölcse. A sportkocsik egyes részletmegoldásaival ihletett laptopokra a látványos formaterv, a hivalkodó színek, a minőségi kivitel és a kimagasló teljesítmény jellemző.

Legelőször 2007-ben találkoztunk öklelő bikás emblémával ellátott Asus notebookkal, a VX2-vel, később a Reventónról mintázott VX5 is járt nálunk, illetve kipróbáltuk a széria egyetlen netbookját, a VX6-ot. Lassan aktuális lesz egy újabb Lamborghini, mert a legutolsó, a VX7SX 2011 végén jelent meg. Az utóbbi években nem csak notebookok, hanem hozzájuk való kiegészítők, egerek, notebooktáskák és külső merevlemezek is bekerültek az Asus Lamborghini termékcsaládjában, közülük egy egérhez volt szerencsénk.

Asus VX7SX Lamborghini
Asus VX7SX Lamborghini

Egy kivételtől eltekintve az Asus notebookcsaládjai a konzumer modellek közé sorolhatóak – ez a kivétel pedig a B, vagyis business széria. A vállalati felhasználásra szánt notebookok mutatós, fekete fémburkolatot, alá pedig szintén fémből készült vázat kapnak. Kijelzőjük természetesen matt, 14 hüvelykes méretben 1600x900 pixeles, 15,6 hüvelykes méretben Full HD felbontással is kérhető.

A billentyűzet cseppálló, nem szigetes, a vállalati extrák közül pedig a dokkolhatóságot (port replikátor jár hozzájuk), Smart Card olvasót, ujjlenyomat-olvasót, ütésálló burkolatban lévő merevlemezt, illetve Intel vPro biztonsági és távmenedzselési platformot kell kiemelni. Ahogy manapság illik, a 14 és 15,6 hüvelykes modellek mellé egy Ultrabook, a BU400V is felkerült a listára. A B53 modellel, mely még a korai, első generációs Core i platformra alapoz, közelebbről is megismerkedtünk.

Asus B sorozat - vállalati szférába szánt notebookok
Asus B sorozat – vállalati szférába szánt notebookok

Az Asus legkomolyabb Ultrabookjait a Zenbook, vagyis UX szériába sorolja. Aki érdeklődik a kategória után, biztosan látta már az ék alakú, egyedi, körkörösen csiszolt fedéllel ellátott, fémházas apróságokat és a nem is olyan apróságokat. Az Asus elsők közt lépte meg a Full HD kijelzőt a legkisebb méretben: a 11,6 hüvelykes UX21A egyes modelljein nem kevesebb mint 1920x1080 pixel tolong, sőt nem is akármilyen, hanem egy igencsak jó IPS panelen. Ráadásul a Zenbookok hangban is nagyon ott vannak.

Az UX-es Ultrabookok között úgy lehet eligazodni, hogy az A utótagosok a legkomolyabb modellek, az E-sek kicsit szerényebbek, nem olyan durva képernyővel, esetleg billentyűzetvilágítás nélkül, a VS/VD-sek pedig az integrált mellé különálló grafikus alrendszert kaptak. A 15,6 hüvelykes Asus UX56VS például a nagyon komoly GeForce GT 645M-mel kapható, amivel akár a modern játékoknak is neki lehet fogni.

Asus Zenbook - nagyszerű Ultrabookok
Asus Zenbook - nagyszerű Ultrabookok

Visszafogottabb külsővel és képességekkel, de ehhez illő árral indul a vásárlók kegyeiért vívott harcba az Asus VivoBook termékvonala. Szintén Ultrabookok sorakoznak itt, melyek érdekessége, hogy a Windows 8-ra kihegyezett érintőképernyőjük van. Sajnos ez a különlegességük egyben hátrányuk is, mert még a legnagyobb, 15,6 hüvelykes modelleknél is csak 1366x768 pixel a képernyő felbontása. A 11,6 hüvelykes VivoBook S200-at, amit X202 néven is ismernek, élőben kipróbáltuk, nagyon kellemes benyomást tett ránk; kicsi, könnyű, második laptopnak szinte ideális. Kiemelnénk még a friss VivoBook S550CB-t, melynek érdekessége, hogy az elsők között kapott GeForce 740M grafikus alrendszert, ami teljesítményben a GeForce GT 645M és 650M között található, így a modern játékokkal is elbír 1366x768 pixeles felbontáson.

Asus VivoBook - érintőképernyős Ultrabookok
Asus VivoBook - érintőképernyős Ultrabookok

Végül, de nem utolsósorban két remekbe szabott Asus notebookot mutatnánk, melyekkel a márka demonstrálta, mire képes. A multimédiás, N modellek közé sorakozik be az NX90 óriás, amit a Bang & Olufsen fő tervezőjével, David Lewisszal közösen készítettek. A pompás laptop egyedi és elegáns, olyan hangzással, amit a konkurensek legfeljebb megközelíteni tudnak.

A Taichi 21 tabletté alakítható, úgynevezett convertible készülék pedig egy olyan notebook, aminek nem egy, hanem máris két Full HD felbontású, 11,6 hüvelykes képernyője van, amiből az egyik érintésérzékeny. Ráadásul olyan IPS panelt használtak fel benne, ami tökéletesen és pontosan lefedi az sRGB színteret, így a fotósok is imádni fogják. Nemsokára pedig szerkesztőségünkbe látogat szintén convertible kategóriába tartozó Transformer Book TX300.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények