Asus blog: a pokoli mély hangokat ígérő ASUS Cerberus gamer headset próbája

A gamer, avagy játékosok számára kitalált headsetek sokszor gúny tárgyát képezik, ami érthető, hiszen sok gyártó azt hiszi, hogy attól már megkaphatja ezt a jelzőt a termékük, ha leöntik valami furcsa színű festékkel, esetleg remeg, rezeg és villog, netán sárkányos motívumokat is raknak rá. Ám valójában ennél sokkal többről van szó. Úgy tűnik az ASUS-nál értik a dörgést, és ezt akár vehetjük szó szerint is: a gamer fejhallgató lényege, hogy a játékokat tegye élvezetesebbé a hanghatások révén, ami bizonyos frekvenciák manipulálásával jár. Akik tehát a zenehallgatásnál is jobban szeretik az erősítő "pure" állását és nem tekergetik el a mély- és magas szabályozókat, illetve a játékokban is ezt a természetes hangzást keresik, azok inkább válasszanak hifi fejhallgatót, a Cerberus ugyanis nem ilyen, és nem is ígéri ezt soha és semmilyen helyzetben.


[+]

Az ASUS headsete kőkeményen az effektekre helyezi a hangsúlyt, így az ágyúdörgést valóban velőtrázó élménnyé varázsolja, a puskaropogás pedig valóban puskaropogás lesz, miközben a virtuális harctéren sem fogunk eltévedni vagy csapdába sétálni, ha a fülünkre hagyatkozunk. A meglehetősen sok mély hang mellett a Cerberus az apró neszeket is hallhatóvá varázsolja (ha épp nincs nagy robaj), így szinte hallani lehet azt is, ahogy tankunk lánctalpa alatt ropog a laza talaj, de érezhetően kevesebb a magas tartomány a mélyhez képest.


[+]

Szórakozásunkat egyébként a zárt kivitelű, matt fekete házba zárt, neodímium mágnessel megtámogatott két 60 mm-es hangszóró támogatja, így a külső hangokat is kellően izolálva vannak, illetve mi sem zavarjuk környezetünket. A fejpánt is puha anyagú, ám a tartásért valójában a gumiborítású dupla fémkeret a felelős, melyek kellő, de elviselhető erővel szorítják a fejre a 100 milliméter átmérőjű fülpárnákat. Utóbbiak textilbőr borítása egyébként meglehetősen finom anyag, arról viszont nem vagyunk meggyőződve, hogy meleg nyári napon nem fogunk alatta izzadni, de végül is a valódi csatatér sem légkondicionált (drónvezérlő "pilóták" kivétel). 20 fokos szobában még nem izzadunk alá, de érezhetően bemelegedett alatta a fülünk.

 


[+]

Ami még az összeállításhoz tartozik, az a felcsatolható, flexibilis szárú mikrofon, mely valóban kristálytisztán közvetíti a beszédhangot és kellően szűri a zajokat is a lehetőségéhez képest. Amennyiben nincs szükség a mikrofonra, mert például éppen telefonunkon játszunk, akkor is tudjuk majd fogadni a hívásokat, mivel a harisnyázott (sajnos teljesen fix bekötésű) kábelen a hangerőszabályzó potméter mellett szintén található egy mikrofon. Persze attól függően, hogy épp milyen eszközön szeretnénk játszani, eltérő csatlakozókra van szükség: a telefon négyszegmenses jack dugót fogad, a PC-nek viszont egy pár jack dugóra van szüksége. Ráadásul az eltérő felhasználási módol eltérő hosszúságú kábeleket igényelnek. Az ASUS ezt úgy oldotta meg, hogy a headset alapból 1,2 méter hosszú kábele natívan kompatibilis a telefonokkal/tabletekkel, míg a Pc-hez, konzolhoz pedig egy plusz 1,3 méteres, dupla jackben végződő toldót (ami így összesen 2,5 méteres kábelt eredményez) mellékelnek.



[+]

Összefoglalva: a Cerberus egyértelműen a játékosokat célozza meg, ahhoz viszont a hangolása megfelelő, így eléri azt a célját, hogy a játékos teljesen elfeledkezzen a körülötte lévő világról és csak a játékra koncentrálhasson hosszú órákon keresztül. Talán egy picit még gamer mivoltát figyelembe véve is túl sok a basszus, emiatt nagy robbanásoknál elveszhetnek a finom részletek, de ez megszokás kérdése, valamint a bejáratási idő után ez a karakterisztika még némileg változhat. Hangereje kellően nagy, maximális beállítás mellett már-már bántóan hangos, de még nem süketítő. Nagy hangerőből fakadó torzulást egyébként nem észleltünk, így a határokat sikerült jól eltalálni, és a mikrofon is tökéletesen tette a dolgát játék és Skype alatt is. A meghajtással sem lesz gond, a Cerberus 32 ohmos impedanciájával minden eszköz elbír.

Az önfeledt szórakozás, azaz az ASUS Cerberus Gaming Headset ára bruttó 15 990 forint.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények