Hirdetés

Asetek vízhűtés koncepció laptopokba és egybegépekbe

Az Asetek név bizonyára ismerősen cseng a vízhűtések világában kicsit is jártas olvasók számára, hiszen olyan gyártóknak készítenek folyadékhűtéseket, mint az AMD, HP, ASUS, Alienware, Antec, Corsair, Zalman és sorolhatnánk még. Ezért nem meglepő, hogy most éppen ők vették elő a vízhűtéses laptopok és All-in-One PC-k ötletét, mely elképzelés persze nem új keletű, de életképes – és nem utolsó sorban piacképes – megoldást eddig még senkinek sem sikerült prezentálnia.

Természetesen nem az Ultrabookok állnak a célkeresztben, hanem az olyan játékra és munkára optimalizált bestiák, amelyek egyes asztali számítógépeket megszégyenítő teljesítménnyel rendelkeznek. Ezek készülékháza lényegesen vaskosabb az átlagnál, ettől függetlenül belterük túl sok szabad hellyel nem kecsegtet. Az Asetek viszont azt állítja, hogy nincs is feltétlenül szükség nagyobb térre, mint a hagyományos hővezető csöves léghűtések esetében, mert a különálló apró radiátorok egyetlen körbe kapcsolva végül hatékonyabb hűtést eredményeznek.

Demójukban egy tökéletes alany, az Alienware M18x kapta meg a folyadékhűtéses kezelést, melynek eredményeként még egy kis tuninggal is megpróbálkoztak. Az Intel Core i7 2920XM processzor hivatalosan 3,5 GHz-en ketyeg, ennek órajelét egészen 4,4 GHz-ig emelték, a dupla AMD Radeon HD 6990M videokártya 680 MHz-es referencia magórajelét pedig 800 MHz-re állították. Ezek után menetrendszerűen érkezett is a különböző tesztprogramokban tapasztalt teljesítménynövekedés (pl. 3D Mark Vantage-ben a túlhajtás 23%-ot hozott a konyhára), téve mindezt a gyártó állítása szerint az alap léghűtésnél alacsonyabb hőmérséklet és zajszint mellett.

Arról egyelőre semmilyen infó nem látott még napvilágot, hogy mikor várhatók az első Asetek folyadékhűtéses notebookok és All-in-One számítógépek, de ha a rendszer megbízhatósága és teljesítménye meggyőzi a partnereket, vélhetően erre sem kell majd túl sokat várni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés