Megjött az első fotó az Apple A10X lapkáról

Bár a TechInsights képe elég pici, azért a lényeget látni lehet rajta.

Az Apple három hete mutatta be az A10X-es jelzésű rendszerchipet tartalmazó új iPad Pro gépeket, amelyekről az alábbi hírben írtunk is. Sokan persze nem pont a külsőségekre, hanem pont a belső felépítésre kíváncsiak, olyan értelemben, hogy mi van a lapkán belül. A TechInsights jóvoltából mára kiderült, hogy az Apple A10X SoC már a TSMC 10 nm-es FinFET node-ját használja, a kiterjedése pedig 96,4 mm², vagyis elég picinek mondható.

Sajnos a tranzisztorszámról nincs adat, de annyit tudni a lapkáról, hogy három darab ARMv8-as Hurricane és szintén három darab ARMv8-as Zephyr kódnevű processzormag áll rendelkezésre 8 MB-nyi megosztott L2 gyorsítótár mellett. Itt a dizájn megörökölte az A10-es SoC konstrukcióját, vagyis ez a hat mag egy tömbként funkcionál, viszont egyszerre csak az egyik hárommagos csoport lehet aktív, az átváltást pedig hardveres rásegítés biztosítja. A 64 kB-os adat- és utasítás-gyorsítótárral rendelkező magok órajele maximum 2,38 GHz lehet.


(forrás: TechInsights) [+]

A 128 bites, LPDDR4 szabványú memóriákat fogadó memóriavezérlő nem változott, viszont azt még nem árulta el a cég, hogy az effektív órajel növekedett-e, de legrosszabb esetben is valamivel 50 GB/s fölötti a memória-sávszélesség. Az IGP tekintetében valószínűleg az A10-es dizájn köszön vissza, csak nem hat, hanem tizenkét darab USC-vel.

Várhatóan az Apple inkább a következő körben fog újításokkal jönni, mivel az A10X-re elég volt a 10 nm-re való átállás feladata, amit teljesítettek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés