Nagyobb IGP és kisebb gyorsítótár van az Apple A9X-ben

Az Apple nagyjából két hónapja mutatta be az A9X-es jelzésű rendszerchipet, amely jóval kevesebb figyelmet kapott a mellette érkező A9-hez viszonyítva. Utóbbi lapka esetében az IGP felépítése már korábban kiderült, illetve azt is lehetett tudni, hogy a TSMC, valamint a Samsung 14 nm-es node-ján készülnek az egyes verziók. Emellett nemrég láthatóvá vált, hogy a SoC jócskán ki van tömve gyorsítótárral, ami az ultramobil lapkák szempontjából meglepő volt.

Az Apple A9X, vagyis mondhatni a nagyobbik testvér, a TSMC 16 nm-es node-ján készül, így a Samsung ezt a verziót már nem gyártja. A Chipworks adatai szerint ez a lapka 147 mm²-es, vagyis 40%-kal nagyobb, mint az ugyanazon a node-on gyártott kistestvére.

Apple A9X
Apple A9X (forrás: Chipworks)

A processzorrész tekintetében az A9X-ben is két darab ARMv8-as Twister kódnevű processzormag áll rendelkezésre 3 MB-nyi megosztott L2 gyorsítótár mellett. Eltűnt azonban a 4 MB-os megosztott L3 gyorsítótár, ami egyrészt hátrány, de másrészt előny, mivel ennek a helyére rendkívül nagy IGP-t sikerült építeni, illetve lényeges előny az is, hogy az LPDDR4 szabványú memóriákat fogadó vezérlő nem csak 64, hanem 128 bites.

A Metal API az A9X IGP-jét is az MTLFeatureSet_iOS_GPUFamily3_v1 konstanssal kategorizálja. Vagyis ez a fejlesztés is a PowerVR Series7 sorozat része, ezen belül is Series7XT opció. Az A9-cel ellentében azonban nem 6, hanem 12 darab USC-t tartalmaz, vagyis nagyjából kétszer jobb teljesítményre képes. Az Imagination egyébként ilyen dizájnt nem kínál, így az Apple ismét saját konfigurációval dolgozik, amelynek a teljesítménye félúton van a PowerVR GT7800 és GT7900 között.

A nagyméretű IGP egyébként meglátszik a dizájnon, hiszen a fenti képen látható, hogy gyakorlatilag elfoglalja a lapka felét. Bár az ábrán csak a multiprocesszorok vannak bejelölve, de a közöttük lévő úgynevezett uncore területek is az IGP részei.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés