Acer Office Manager: távoli beállítások új TravelMate notebookokon

Az új TravelMate notebookok egyik újdonsága az Office Manager névre keresztelt szoftver, ami egy TravelMate notebookról az azonos hálózaton lévő többi céges TravelMate notebookok beállításainak – akár valós idejű – megváltoztatásához és szoftveres/hardveres környezetének lekérdezéséhez ad eszközt a rendszergazda vagy a notebook tulajdonosának a kezébe.


[+]

A program segítségével például élesíthetjük és megváltoztathatjuk az adott hordozható gép BIOS-jelszavait, befolyásolhatjuk a bootsorrendet, letilthatjuk vagy engedélyezhetjük az USB portokat, a Wi-Fi és vezetékes hálózati vezérlőt, az optikai meghajtót, a webkamerát, a kártyaolvasót, az eSATA csatlakozót, de még akár a hangvezérlőt is. Kedvünk szerint változtathatjuk meg az energiagazdálkodást érintő beállításokat, a böngésző biztonsági szintjét és kezdőlapját, a felhasználói fiókhoz tartozó házirendeket (jelszó lejárati idejét, jelszó hossza és bonyolultsága, hibás jelszó beírása utáni lezárás stb,), a hátteret vagy éppen a képernyőkímélőt.


[+]

A szoftveres és hardveres környezetről egyaránt lekérdezhetünk információkat, így a feltelepített szoftverek és frissítések sem maradnak rejtve a kíváncsiskodók szeme elől. Továbbá másodpercre pontosan ütemezhetünk hibernálást, leállítást, alvó üzemmódot és ébresztést, valamint riport generálást és policy frissítést.


[+]

A program két részből tevődik össze: a console (konzol) verziót a rendszergazdai gépre kell feltelepíteni, míg az agent (ügynök) a kliens notebookon fog szolgálatot teljesíteni. Tulajdonképpen az utóbbi lesz az, ami a konzollal kapcsolatot létesít – lényegében ez fogja az adminisztrátor által kiadott parancsokat és beállításokat a háttérben végrehajtani. Természetesen az ügynökprogram úgy van megírva, hogy szimpla felhasználói jogosultsággal, adminisztrátori jogok nélkül eltávolítani vagy leállítani lehetetlen, a változtatások mindenképpen végre lesznek hajtva. A végrehajtás egyébként vonatkozhat csak egyes notebookokra vagy akár több, csoportba rendezett notebookra is.


[+]

Ezek a beállítások egy része persze ismerős lehetnek azok számára, akik elmélyültek már a Windows csoportházirendjének beállításaiban és a jogosultságok kezelésében. Az Office Manager természetesen ezeknek a beállításoknak csak egy kis részét öleli fel, semmiképp sem válthat ki egy Active Directory környezetet, de egy kisvállalati környezetben korrekt eszköz lehet, amennyiben nincs pénz költséges infrastruktúrát fenntartani és rendszergazdát foglalkoztatni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények