Acer blog: Aspire E 17 – méretes tizenhetes notebook otthonra

Az Acer Aspire E sorozatban a 14 és 15 hüvelykes modellek mellett felbukkantak a 17"-es képátlóval rendelkező megoldások is, így akik szeretik a méretes masinákat, vagy éppen nem a hordozhatóság a fő szempont, hanem asztali PC helyett szeretnének otthonra egy kényelmesen használható gépet, azok most az új E családból is válogathatnak. Akárcsak a két "kisebb" modellnél, az E17 itt is csak egyfajta fantázianév a könnyű megkülönböztethetőség érdekében, valójában az E5-771 jelzésű sorozattal van dolgunk, ahol több konfiguráció közül válogathatunk igényeinknek megfelelően.


[+]

Itthon jellemzően Core i3 és i5 processzorokkal szerelt variánsokkal találkozhatunk, 4 GB memóriával, 1 TB-os merevlemezzel, ODD-vel és igény esetén 2 GB-os GeForce GT 840M VGA-val, a legcombosabb kialakításban pedig matt Full HD kijelzővel – a többihez a HD+ jelzésű, 1600x900 kijelző dukál. Operációs rendszer nem jár a gépekhez. Hogy később miként alakul a kínálat, az más kérdés, ugyanis a mintapéldányban ULV-s Core i7 processzor, 128 GB SSD és Blu-ray optikai meghajtó teljesített szolgálatot, de ez nem jelent semmit. Ugyanakkor valószínűleg az Acernél is tisztában vannak azzal, hogy az efféle teljesítménynövelő módosítások már jelentősen növelik az árat és a konkurens gépek számát egyaránt, így inkább az elérhetőbb árat célozzák meg.


[+]

Mire számíthatunk az E 17 kapcsán? 378 x 259 x 24,8/29,7 milliméteres méretekre és 2,6 kilogrammos tömegre, amiben már a hatcellás akkumulátor is benne foglaltatik (szó szerint). A műanyag házas masina tehát robusztus, dizájnban pedig nem mutat újat a kisebb Aspire E modellekhez képest. Az összeszerelés minősége nem rossz, ahogy az anyaghasználat sem, bár a kijelző oldala kicsit éles, és a nagy méretből fakadóan a fedél hajlékonyabb, mint amit megszoktunk, enyhe remegésre hajlamos, viszont kellően nagy szögben nyílik, de nem éri el a 180 fokot.


[+]

A beviteli részleget a gép méretéhez képes kicsit összezsúfolták, talán érdemesebb lett volna az egyébként nem rossz billentyűzeten a gombokat jobban szétszórni a felületen, ami kényelmesebb használatot eredményezett volna. A többujjas kezelést támogató touchpad méretes, jól használható, ám kicsit jobban rugózik a kelleténél. Hozzánk a Full HD-s modell került, aminek meglepően jó képe volt a TN+film panel ellenére, sőt oldalról nézve a betekintési szög is pazar, már-már IPS-ekhez közelít; csupán alulról nézve kapunk inverz színeket, felülről nézve pedig nagyon világosodik a kép.


[+]

A teljesítményt nem elemeznénk, hiszen az általunk tesztelt gép itthon nem kapható, és az SSD nagyon sokat nyom a latban minden téren. A felszereltség átlagos, van kártyaolvasó, webkamera,  két-két USB 2.0-s és USB 3.0-s port, HDMI és D-Sub képkimenet, valamint a Gigabit Ethernet csatlakozója - persze a gépben van kétsávos Wi-Fi és Bluetooth is.

A legolcsóbb, i3-4010U processzor, 4 GB DDR3 és 1 TB HDD konfigurációért 145 000 forintot kér az Acer, és ebben nincs benne a VGA, de 160 000 forintos árért az említett GeForce GT 840M is a miénk lehet. Ugyanezért gyorsabb, i5-4210U processzorral már 185 000 forintot kérnek, míg ezt megfejelve Full HD kijelzővel kerek 200 000 forintos árcédulát kapunk. A garancia minden kiépítés esetében két év.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények