Acer blog: Aspire E1 notebookok Radeon R sorozatú VGA-val

Az Acer az elsők között vette számba az AMD Radeon R sorozatú mobil VGA-kat. Ezek egy része már helyet is kapott az Aspire család belépő szintű E1-572G jelzésű modelljeiben, melyek nem is annyira belépőek ebben esetben, mint azt mindjárt látni fogjuk. A 15 colos HD felbontású kijelzővel érkező szürke és fekete színű notebookok alapjában véve Intel processzoros masinák, de a Core i családra építenek, azaz i7-4500U és i5-4200U jelzésű központi egységek kerülnek beléjük. Ez esetben tehát az E1 nem az olcsó Pentium vagy Celeron CPU-kra épít, ami az árat is megdobja, azaz a belépő szint ezért nem állja meg a helyét most.


[+]

Az említett központi egységek 4 vagy 8 GB RAM-mal párosulnak, és 1 TB tárkapacitású HDD kerül melléjük. Aki egyébként több memóriát vagy SSD-t szeretne, a lehetőség adott, a két SO-DIMM foglalat és szabványos 2,5 colos meghajtóhely roppant könnyen hozzáférhető utólagos bővítéshez. Az összeállítás legérdekesebb pontja mégis a dedikált VGA-k, melyek az AMD Radeon R5 és R7 családból kerülnek ki. Hogy egészen pontosak legyünk, az i5-ös verzió 1 GB-os R5 M240 és 2 GB-os R7 M265 VGA-val, míg az i7-es kiadás csak az utóbbival lesz elérhető. Előbbit az AMD hivatalosan ugyan még nem jelentette be, de lényegében egy átnevezett Radeon HD 8530M-ről van szó, míg az utóbbi az alsó-középkategóriás HD 8750M-et másolja, tehát ennek megfelelő teljesítményt is nyújtanak. Akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy játékra alkalmasak a megfelelő beállítások mellett, igaz, az R5 M240 esetében csak erősebb megalkuvások mellett. A régebbi vagy kevésbé hardverigényes játékokkal könnyedén megbirkóznak magasabb részletességben is.


[+]

Ami magát a gépet általánosságban illeti, a ház és a formavilág terén újat nem mutat, a 25,3 milliméteres vastagság és a 2,35 kilogrammos tömeg nem világbajnok, de a kategória elvárásait teljesíti. Az anyagminőség egyébként nem rossz, a burkolathoz kellemes tapintású műanyagot használtak, az összeszerelés viszont csak átlagos. Kirívó hibát egyébként nem találunk, a ház picit csavarodik, de nem vészes, viszont a káva illesztésével nem voltunk kibékülve. Utóbbinál nem kizárt, hogy egyedi problémával állunk szemben – hiszen nem nálunk volt elsőként a próbára adott masina. A kijelző sajnos nem IPS-es, és 220 cd/m²-es fényerő sem túl magas, ráadásul tükröződő felületet kapunk, így érdemes inkább beltéri használattal próbálkozni.


[+]

A beviteli részleg szintén a korábbi modellekből származik, így nem lepődünk meg a kisebb kurzorgombokon, a háttérvilágítás hiányán és az enyhe hullámzáson sem. A gombok útja közepesen hosszúnak mondható a szigetes variánsok között, a nyomáspont pedig határozott, ezek pedig átlagos használat során bőven megfelelnek az igényeknek. A touchpad meglehetősen egyszerűnek tűnik, de ellátták multitouch érzékeléssel és ez esetben dedikált gombokat kapott. Felszereltségét tekintve mindent tud, amire a nagy átlagnak szüksége lehet: USB 3.0, USB 2.0, HDMI, VGA, optikai egység, kártyaolvasó, webkamera, Gigabit Ethernet vezérlő, IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi és Bluetooth 4.0-s vezérlő. Az akku cserélhető és 37 Wh-s teljesítménnyel bír, amire a gyártó 4 órás üzemidőt ad meg aktív használat mellett, ami valóban teljesíthető.


[+]

Az Aspire E1-572G család egy masszív közép-alsókategóriás modell, annak minden előnyével és hátrányával, de mindenképpen kellemes használhatósággal. Amiben kicsit jobb lehetne, az az árképzés. A legolcsóbb variáns ugyan már 155 000 forinttól hazavihető, de érdemes eggyel erősebb VGA-val venni, ami csak plusz tízezer forintot jelent. Mindezt két év garanciával, de operációs rendszer nélkül kínálják. Ez teljesen rendben van, az Acer itt a konkurens modellek alá, míg VGA-ban (már ha az M265-öt nézzük) kicsit föléjük ígér.


[+]


[+]

Alaposabb megfontolást igényel azonban a Intel Core i7 processzorral futtatott kiadás, az ár ugyanis itt már 195 000 forintra emelkedik, 8 GB memóriával pedig máris 205 000 forintnál tartunk. Ez már az az árszint, ahol már találunk erősebb VGA-val szerelt notebookokat (igaz csak i5-ös CPU-val, de az ULV-s modellek között nincs eget rengető különbség), akár még hosszabb garanciával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Előzmények