A Toshiba végleg feladni készül a formátumháborút

A Toshiba várhatóan napokon belül bejelenti, hogy kihátrál a HD DVD lemezformátum mögül, legalábbis ezt állította a minap egy névtelenséget kérő belső informátor a japán NHK-nak. Tekintve, hogy a multicég a DVD utódjának szánt megoldás egyik létrehozója, egyben legfőbb zászlóvivője is volt, mindez a Sony Blu-ray lemezével vívott formátumháború teljes feladását jelentheti. A vereség becslések szerint több százmillió dolláros veszteséget hozhat a Toshibának, a piac ugyanakkor kedvező jelként értékelte, hogy a vállalatnál komolyan fontolóra vették a megadás lehetőségét.

A két rivális lemezformátum közti háború egészen január elejéig hosszú évekig tartó patthelyzettel fenyegetett: a nagyobb szórakoztatóelektronikai multik és a filmszakma jeles képviselői, kiadói közel egyenlő arányban sorakoztak fel a két oldalon, és csak kevesen akadtak olyanok, akik semlegességet vállaltak. Ezek egyike volt a világ legnagyobb filmkiadójának számító Warner Bros stúdió, ahol az év elején bejelentették, hogy tavasztól nem tolják tovább a HD DVD szekerét.

Már januárban eldőlt

A Warner döntésével elindult lavina mára olyan súlyos sebet ejtett a Toshiba formátumán, hogy elemzők és szakemberek egybehangzó véleménye szerint csak idő kérdése, hogy a HD DVD érdekszövetségénél végleg meglengessék a fehér zászlót.

Bár a filmstúdió döntése kapcsán napvilágot láttak olyan spekulációk, melyek szerint a HD DVD-exkluzívnak számító nagyobb hollywoodi kiadók (ilyenből mára kettő maradt, a Universal Home Studios és a Paramount Home Entertainment) hamarosan követik a Warnert, az erőviszonyok itt eddig nem változtak. Nem úgy az eladási lánc kulcsát képező üzlethálózatoknál: A Best Buy után a múlt héten Észak-Amerika egyik legnagyobb üzletlánca, a Wal-Mart is bejelentette, hogy a későbbiekben a Blu-ray technológiát ajánlja vásárlóinak, azaz a polcokon jóval hangsúlyosabb szerephez jutnak majd a Blu-ray kiadványok és asztali lejátszók.

A HD DVD szabvány egyik legbefolyásosabb támogatójának tekintett Microsoft sem olyan elkötelezett már egykori pártfogoltja iránt, mint korábban. A redmondi cégtől a Warner bejelentését követően néhány nappal már olyan vélemények érkeztek, melyek szerint a Microsoftnak ezek után komolyan meg kell fontolnia, hogy sikeres konzolgépét, az Xbox 360-at ellássa egy olyan kiegészítővel, amely Blu-ray filmek lejátszására is alkalmassá teszi az eszközt. A Microsoft játékgépeibe jelenleg DVD olvasót szerelnek, de külön megvásárolható a konzolhoz egy külső HD DVD-olvasó.

Kockáztatott, bejött

A Sony időközben hatalmas összegeket ölt abba, hogy saját új generációs konzolgépét, a PlayStation 3-at Blu-ray filmek lejátszására is felkészítse – a hazárdjáték végül bejött a cégnek, az egyre gyarapodó PlayStation 3-bázis ugyanis idővel magával húzta a lemezeladásokat is.

Jóllehet a formátumháború elvesztése fájó csapást és jelentős anyagi veszteséget jelent a Toshibának, a számos más területre is fókuszáló japán konglomerátum számára inkább egyfajta lecke az eset. „A marketing volt a Toshiba gyengéje. Rengeteget tanultunk a HD DVD esetéből. A marketingtevékenység erősítése kulcsfontosságú az előrejutásunkhoz” – mutatott rá a HD DVD vesztét okozó egyik legfőbb problémára az NHK-nak nyilatkozó névtelen forrás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés