10 TB-ra híztak a WD Red és Red Pro merevlemezei

A NAS-ba szánt meghajtóknál is a hélium a nagy kapacitás kulcsa.

A WD a NAS környezetbe szánt merevlemezeit tömörítő Red családban is elérhetővé tette a 10 TB-os tárkapacitást, amit a jó ideje használt HelioSeal technológia segítségével sikerült megvalósítani. Öt év távlatában kijelenthető, hogy a technológia beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen csak a WD/HGST 15 millió HDD-t adott el a 2012-es bejelentés óta, és nem igazán lehetett nagy port kavaró meghibásodásról sem hallani. Nem következett be tehát az, amitől sokan féltek, hogy az amúgy könnyen diffundáló nemesgáz idő előtt elszökik a gondosan lezárt házból, ami egyben a HDD végét is jelentené.

A mostani bejelentés rögtön két HDD-t jelent, ugyanis a legfeljebb nyolc merevlemezes NAS környezetbe szánt 10 TB-os RED (WD100EFAX) mellett a Pro változat (WD101KFBX) is megjelent, amit jellemzően 8-16 diszkes rendszerekbe ajánlanak, mivel az utóbbi jobban tűri a többi lemez által keltett folyamatos rezonanciát. Technikai paramétereiket tekintve sem egészen egyforma a két család tárolója, mivel a Redben lévő lemezek 5400 fordulatot tesznek meg percenként, míg a Red Próban 7200-at, így az előbbi 210, utóbbi 240 MB/s maximális átviteli sebességre képes. Emellett a Pro változat strapabírása is jobb, évi 300 TB, szemben a Red 180 TB-os ajánlott éves terhelhetőségével.


[+]

Ami viszont megegyezik (a 10 TB-os tárkapacitáson felül) a 256 MB-os gyorsítótár és a SATA 6 Gbps csatolófelület, illetve a 20/29 dB (nyugalmi/seek) zajterhelés. A nagyobb fordulatszám nem jár a fogyasztás növekedésével sem, sőt a Red Pro írás-olvasás közben 5,7 wattot fogyaszt, szemben a Red 6,2 wattjával (arról nem is beszélve, hogy az idle 2,8 és 0,5 wattos sleep fogyasztás egyforma).

A 10 TB-os meghajtók nem lesznek olcsók, a WD shopjában a Red modellért 494 eurót kérnek, míg a Red Pro 593 euróba kerül, előbbi három, utóbbi öt év garanciával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés