Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből

Az eredeti VSA-100 lapkára épülő megoldást két hobbista fejleszti, és úgy fest, hogy hamarosan révbe érnek.

A spanyol származású, 3dfx hardvereket gyűjtő Oscar Barea egy Ash Evans nevű úriember segítségével érdekes projektbe kezdett, amire a VoodooX 4900-ként hivatkoznak, és célja, hogy digitális videokimenetek integrálásával új életet leheljen a jó öreg, Voodoo 4 4500, illetve Voodoo 5 5500 által használt, 250 nanométeres gyártástechnológiával készült VSA-100-as lapkába.

(forrás: Oscar Barea @ X) [+]

A terv haladtáról a 2022 októbere óta – egy hosszas kihagyást követően – kaphatunk időszakos helyzetjelentést, és mivel HDMI, valamint DVI portokkal lehetséges a korszerű API-kkal inkompatibilis chipet mai monitorokhoz párosítani, szépen alakul a dolog. Ez azonban nem könnyű feladat, mert a digitális jel generáláshoz teljesen új nyomtatott áramköri lapra, számos változtatásra és szoftveres optimalizációra van szükség, cserébe viszont sokkal jobb minőségű kimeneti jelet várhatunk, hiszen a színek reprodukciójának javulása mellett csökken a képhibák mennyisége.

(forrás: Oscar Barea @ X) [+]

A szóban forgó, PCI interfészes kártya 32 MB memóriával rendelkezik, és a párosnak még márciusban sikerült Windows 98-ba bootolva gond nélkül lefuttatni a 3dfx Glide Donut demót, ami után némi Quake III Arenát, Unrealt, Darkenedet, illetőleg Dune 2000-et is beröffentettek.

(forrás: Oscar Barea @ X) [+]

A dizájn e hónap derekán egy kis frissítésen esett át, ugyanis néhány hiba kiküszöbölésén kívül a korábbi zöld NYÁK helyét egy valamelyest áttervezett, feketében feszítő példány vette át, és a HDMI aljzaton túlmenően elérhetővé vált a fentebb már említett DVI-D csatlakozó.


(forrás: Oscar Barea @ X) [+]

Oscar elmondása szerint ez igazi előrelépés volt a 15 tűs D-Sub konnektorhoz képest, és bár élőben szembetűnőbb a különbség, az X-en közzétett fényképeken is látszódik, hogy jóval élesebb, tisztább és színekben gazdagabb lett vele a kép.

(forrás: Oscar Barea @ X) [+]

Persze az egyelőre 32 MB SDRAM-ra limitált, jelen formájában 143 MHz-en ketyegő vezérlő még nincs készen, tudniillik a szándék az, hogy az órajel stabil 200 Mhz-re emelkedjen, és egy kapcsolóval lehessen váltani a 32, továbbá 64 MB-os üzemmódok között, amit előzőleg már teszteltek.

(forrás: Oscar Barea @ X) [+]

Facebook kép forrása: [link]

  • Kapcsolódó cégek:
  • 3DFX

Előzmények

Hirdetés