Az USA vizsgálja a RISC-V kínai terjedésének kockázatát

A Kereskedelmi Minisztérium egyelőre csak felméri a helyzetet, egyelőre nem látni, hogy tudnak-e bármit is tenni.

A Reuters riportja alapján az USA Kereskedelmi Minisztériuma vizsgálja Kína, RISC-V utasításarchitektúrához való hozzáférésének kockázatát. Mint ismeretes a RISC-V teljesen nyíltan hozzáférhető az iparág számára, a fejlesztési hátteret pedig a RISC-V alapítvány delegálja, amely pár éve Svájcba menekült. Az utóbbi tényező miatt jogilag nehéz fogást találni azon, hogy Kína használja a technológiát, de az USA ettől még úgy tartja, hogy az Egyesült Államokból származik.

Az alapproblémára Michael McCaul, a Republikánus Párt egyik kongresszusi képviselője már múlt októberben felhívta a figyelmet, és mostanra az USA Kereskedelmi Minisztériuma dolgozik is a lehetséges kockázatok felmérésén, illetve kiértékelik, hogy tudnak-e olyan intézkedéseket hozni, amivel hatékonyan kezelhetnék a helyzetet.

Az egyelőre nem világos, hogy milyen intézkedésekre lehet egyáltalán jogi lehetőség, és eközben Kína már most is eléggé épít a RISC-V ISA-ra, és a jövőben növelni is akarják a használatát a projektjeikben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés