Gyakorlatilag minden sínen van a TSMC-nél

A vállalat terv szerint halad a tervezett node-okkal, és az EUV gyártókapacitás tekintetében is világelsők.

A tajvani bérgyártó az idei TSMC Technology Symposium alkalmával taglalta a készülő fejlesztéseinek állapotát, továbbá a modern node-ok tekintetében a gyártókapacitás várható növelésére is felvázolták a terveket.

A gyártástechnológia tekintetében nagy meglepetések nincsenek, minden a tervezett ütemben készül, sőt, az 5 nm-es eljárás felfuttatása még a várakozásokon is túltesz, ugyanis a kihozatal tekintetében jobban áll, mint anno a 7 nm-es node a tömeggyártás kezdeti szakaszában. Ezt azzal magyarázza a cég, hogy az 5 nm-es gyártástechnológia jobban épít az EUV litográfiára, amely a gyártás egyes lépéseit leegyszerűsíti. Valószínű, hogy a rendkívül jó kihozatalban még a házon belül fejlesztett pellulák is szerepet játszanak, ugyanis a TSMC a többi chipgyártóval ellentétben nem várta meg az ASML pelluláit, hanem megoldották a problémát maguk, így igen hatékonyan védik a maszkot a szennyeződésektől.

A két csíkszélesség közti átmenetet a 6 nm fogja biztosítani, ami egyébként jóval közelebb áll a 7 nm-es eljáráshoz, hiszen annak a half-node-ja. Ennek hála elég egyszerű rá átvinni meglévő 7 nm-es dizájnokat, és ez láthatóan tetszik a partnereknek, ugyanis a vállalat szerint az idei év végére a 7 nm-es gyártókapacitás felét már a 6 nm-es half-node adja.

[+]

Emiatt is merülhetett fel korábban a 4 nm-es eljárás, ami az 5 nm half-node-ja lesz, és a kísérleti gyártást még a harmadik negyedévben elindítják. Erre ismét egyszerű lehet majd átállni az 5 nm-es dizájnokról, ráadásul a jelenlegi kihozatal extrém jó, bár azt hozzátette a cég, hogy ez várható volt, hiszen kevés az eltérés az 5 nm-hez viszonyítva.

A 3 és 2 nm-es eljárás fejlesztése is a tervek szerint halad, de ezekről, főleg az utóbbiról bővebb adatok még nincsenek.

[+]

A gyártókapacitás tekintetében a TSMC az 5 nm-es node esetében a 7 nm-hez hasonló módon fog bővíteni, vagyis három éven belül a kezdeti kapacitás négyszeresét építik ki.


[+]

A TSMC kiemelte, hogy az EUV gyártókapacitás tekintetében is világelsők. Ráadásul a cég úgy értékeli, hogy a házon belüli fejlesztéseikkel az EUV-s gépeiket hatékonyabban használják, így jelenleg úgy kalkulálnak, hogy a világ teljes EUV kapacitásának 65%-át egymaguk birtokolják.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés