Egészen nagy teljesítményspektrumon fedné le a mobil piacot az AMD

A vállalat kétféle Strix Point dizájt tervez idénre, ezek közül a nagyobbik a dedikált GPU-k jó részét is kiválthatja.

A notebookpiacon jó ideje erősödnek az IGP-k, amelyek mára szinte teljesen eltüntették a belépő szintű dedikált GPU-kat, viszont a komolyabb teljesítményszintet egyelőre nem célozták még meg a cégek. Bármennyire is jönnek tehát az újabb rendszerchipek, az olyan dedikált GPU-k pozícióját nem veszélyeztetik, mint például a Radeon RX 7600M, vagy a GeForce RTX 4060 Laptop.

Így lesz ez egyébként a Strix Point dizájn kisebbik verziójával is, ami klasszikus APU-nak számít, és a HKEPC friss információi szerint 12 darab Zen 5 magot, illetve 8 multiprocesszort biztosító, RDNA 3.5-ös IGP-t kínál. Ez a fejlesztés tehát a Hawk Point kódnevű SoC APU leváltójának számít, és az AI motorja is képes lesz 50 TOPS fölötti teljesítményre, ami megugorja a Microsoft erre vonatkozó minimum követelményét.


(forrás: HKEPC) [+]

Készül ugyanakkor egy Halo jelzésű Strix Point dizájn is, ami komolyabb tokozással 16 darab Zen 5 magot kínál majd, továbbá 256 bites buszt biztosít az LPDDR5X memóriákhoz. Az AI motorja 60 TOPS fölötti tempót hozhat, de az igazán érdekes részegység a 20 multiprocesszort rejtő, RDNA 3.5-ös IGP-je lesz, ami tartalmaz még 32 MB-nyi Infinity Cache-t is.

A Strix Point Halo ilyen formában nem fog viccelni, ugyanis ezzel a paraméterezéssel a Radeon RX 7600M XT-n, vagy a NVIDIA GeForce RTX 4070 Laptop dedikált GPU-n is túlteljesíthet, miközben sokkal kisebb platformdizájnt igényel az egyetlen tokozás miatt.

Az AMD ezzel a lépéssel egészen a középkategóriáig felfalhatja a dedikált mobil GPU-k piacát, hiszen nem sok haszna van a notebookgyártóknak külön dedikált GPU-ra költeni, ha egy IGP-től is megkapják a célzott teljesítményszintet. Ez egyébként bizonyos szempontból veszélyes játék is, hiszen az AMD a saját GPU-eladásainak egy részét is beáldozza a Strix Point Halo dizájnnal, de valószínűleg úgy számolnak, hogy többet nyernek azzal, ha IGP szintjén fedik le a piac jelentős részének teljesítményigényét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés