Megint rengeteg extrát kínál a friss AMD Software

A 24.1.1-es, WHQL aláírással rendelkező szoftvercsomag duzzad az újításoktól.

Az AMD elérhetővé tette a 24.1.1-es verziószámú AMD Software kiadást, amely a Like A Dragon: Infinite Wealth és a Tekken 8 című játékokhoz kínál megfelelő profilt. Ezen túlmenően hivatalosan is megérkezett a képkocka generálását biztosító Fluid Motion Frames technológia, ami minden DirectX 11 és 12 API-t használó játékkal működik, méghozzá a Radeon 700M, RX 6000 és RX 7000 sorozatú grafikus vezérlőkön. Az AMD szerint az aktiválásával átlagosan 97-103%-os gyorsulást lehet elérni, továbbá nem kell aggódni, ha gyors mozgások jelennek meg a kijelzőn, ugyanis ezeket a meghajtó detektálja, így automatikusan inaktiválja a Fluid Motion Frames eljárást, hogy optimális maradjon a képminőség.

[+]

További újítás az AMD Video Upscaling, ami a Radeon RX 7000 sorozatú VGA-kon lehetővé teszi a felskálázást a videotartalmak lejátszásakor. Ez maximum 4K felbontásig működik az elterjedt programokban, mint a Google Chrome és a Microsoft Edge, vagy például a Media Player.


[+]

A multimédiás hátteret egyéb extrák is érték, így az AMD továbbfejlesztette a Content Adaptive Machine Learning technológia szövegfelismerését, hogy még jobb minőségben történhet meg az ilyen jellegű tartalmak feldolgozása. Emellett javult a hardveresen gyorsított kódolás minősége a H.264, a HEVC és az AV1 formátumokon.

Érdekes lehet az AMD Assistant bevezetése, amely automatikusan ki-bekapcsolhatja az egyes szoftveres funkciókat a teljesítmény, illetve a notebookoknál az üzemidő optimalizálása érdekében. Emellett megjelenik a Smart Technology Tab is, amin belül egy fülre lettek helyezve az AMD processzort és AMD grafikus vezérlőt használó rendszerek extra paraméterezési lehetőségei.

Az AMD kiterjesztette a Windows, hardveresen gyorsított GPU ütemezés funkcióját, így ez már Radeon RX 7600-as sorozatú VGA-kon is elérhető. Persze ennek továbbra sincs valós haszna, mivel a WDDM aktuális verziója nem teszi lehetővé, hogy a GPU-kból igazi multitaszk hardver legyen, de régóta ismert, hogy a redmondiak erre szeretnék vinni a fejlesztéseket.

A hibajavítások tekintetében az új csomag az alábbi felsorolásban taglalt problémákra reagál:

  • Megszűnnek a teljesítményesések az egyes DirectML munkafolyamatokban
  • Többet nem eredményez majd szürke képernyőt a meghajtó frissítése az egyes monitorok (például Nixeus NX-EDG274K) és Radeon RX 7000 sorozatú VGA-k kombinációjával
  • Az Overlay felület ezentúl biztosan kijelzi a használt grafikus API-t az egyes UWP alkalmazásoknál
  • Sikerült felszámolni a Call of Duty: Modern Warfare III és a Starfield képi hibáit, illetve a Warframe egyes pályáin jelentkező akadásait
  • A gyári alapértelmezett beállítások visszaállítása mostantól nem okozhat hibát a meghajtó telepítése során

A 24.1.1-es verziójú drivercsomag a 64 bites Windows 10, valamint 11 operációs rendszert támogatja, és a Radeon RX 5000, 6000, illetve 7000 szériás grafikus kártyákhoz, továbbá a legalább első generációs RDNA dizájnt használó mobil Radeonokhoz telepíthető, plusz támogatja még az RDNA architektúrára épülő IGP-vel rendelkező Ryzen, meg Athlon APU-kat is. A notebookokhoz az AMD általános terméktámogatást kínál, vagyis a csomag telepíthető a megfelelő hardverekkel rendelkező noteszekre, de az egyedi, specifikus funkciókért nem felelnek, ezekhez továbbra is külön terméktámogatás szükséges az adott rendszer gyártójától.

Az AMD Software: Adrenalin Edition 24.1.1-es szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés