Hirdetés

Processzorhűtők tesztelési módszere (2017 előtt)

Alapvetően kétféle módszerrel szokás processzorhűtőt tesztelni. Az egyik a nyitott rendszer (gyakran open stand néven emlegetik), ilyenkor az alaplap rajta a hűtő, illetve a többi hardverelem szabadon, ház nélkül áll. A másik módszer a zárt rendszer, amikor a komponenseket számítógépházba építik. Mi az utóbbit használjuk, ugyanis a legtöbb gyártó úgy tervezi processzorhűtőit, hogy számításba veszi, azok egy zárt házba kerülnek. A zárt rendszerben a hűtő hangjáról is reálisabb képet lehet kapni.

Hűtők vizsgálatánál nem is annyira a felhasznált processzor típusa, hanem inkább a vele elérhető fogyasztás és hőtermelés a lényeges. 2013 közepéig  első generációs Core 2 platformot használunk, mivel QX6700-as processzorunk még 65 nm-es csíkszélességgel készült (jelenleg 22 nm-nél tart az Intel), és 1,45 voltos magfeszültségen hajtva, fogyasztása eléri – sőt meghaladja – az aktuális csúcsmodellekét. Az alábbi összeállítással  fogyasztása (a teljes gépnek) nyugalomban 150, a processzort terhelve körülbelül 210 watt:

 • Intel Core 2 Extreme QX6700 @ 3,0 GHz/1,45 V processzor
 • Asus P5E3 DeLuxe alaplap
 • 2 x 1024 MB Samsung DDR3 memória
 • Radeon HD 4850 videokártya
 • 400 GB-os Samsung SATA merevlemez
 • Cooler Master Real Power 550 wattos tápegység
 • Casetek CK-1020 ház elöl 80 mm-es, hátul 92 milliméteres ventilátorral

2013 júniusában az alábbi AM3+ foglalatos platformra tértünk át, mely nyugalomban 90 wattot, teljes CPU terhelés mellett 215 wattot fogyaszt. Módosult a ház is, az Antec GX700 jó példája a modern, alsó tápos házaknak, melyekben elöl és hátul is 120 milliméteres ventilátor dolgozik.

 • AMD FX-8150 proccesszor
 • Asus Sabertooth 990FX alaplap
 • 2 x 4 GB Kingston HyperX Predator DDR3-2400 memória
 • Radeon HD 4850 videokártya
 • 400 GB-os Samsung SATA merevlemez
 • Cooler Master Real Power 550 wattos tápegység
 • Antec GX700 ház elöl és hátul 120 mm-es ventilátorral, zárt tetővel

Méréseket három beállítással végzzünk 24 °C-os szobahzőmérséklet mellett. Az elsőben a hűtő csúcsteljesítményét vizsgáljuk, amit dobozból kivéve és felszerelve nyújtani tud. Ekkor a mellékelt ventilátort (vagy ventilátorokat) maximális fordulatszámukon hajtjuk, a felhasznált ház hűtését pedig bekapcsoljuk. Felépítésük miatt itt rendszerint a sűrűn lamellázott bordák szerepelnek jól, a második ventilátorok nem adnak hozzá túl sokat a hatékonysághoz.

A második körben a bordák egymáshoz mérhető teljesítményét elemezzük. Ekkor olyan fordulatszámra állítjuk a mellékelt ventilátorokat, amelyen nagyjából a vetélytársakhoz mérhető légszállítást produkál. A 140 milliméteres modelleket percenként 1000-en, a 120 milliméteres modelleket percenként 1200-os fordulaton, a 92 millimétereseket 1500-on pörgetjük, bekapcsolt házhűtés mellett. Ez az állapot megfelel az átlagos, jó hűtés mellett csendes működésű beállításnak.

Harmadik méréssel egy kimondottan halkságra kihegyezett, minimális szellőzésű beállítást használunk, ahol a ház szellőzését kikapcsoljuk, a levegő mozgatásáért csak a processzorhűtő felel. Ebben az esetben rendszerint a ritka lamellájú, nagy fémmennyiségű modellek szoktak remekelni. Komoly szerep jut a speciális kialakítású ventilátoroknak is, a keret nélküliség általában előnyt jelent a halkságra nézve.

2014 januárjában a jobb átláthatóság és egyúttal tágabb átfogás miatt módosítottuk tesztelési módszerünket. A korábbi három helyett csak két beállítást használunk, melyek az extra processzorhűtők két legjellemzőbb felhasználási módját demonstrálják. Az első esetben azt vizsgáljuk, hogy egy jól szellőző házban egy tuningolt csúcsprocesszoron milyen hűtést érhetünk el. Ehhez AMD FX-8150 processzorunk feszültségét 1,4 voltra emeljük, ilyenkor terhelés alatt körülbelül 200 watt a fogyasztása, Antec GX700 házunkban pedig az első és a hátsó ventilátort is magas fordulaton járatjuk, így komoly légáramlat alakul ki. A processzorhűtőt a mellékelt ventilátor (vagy ventilátorok) maximális fordulatszámán használjuk.

Noctua ventilátorok, melyeket 2014 elejétől használjuk a processzortesztekhez
Noctua ventilátorok, amelyeket 2014 elejétől használunk a processzortesztekhez

A második esetben azt vizsgáljuk, hogy egy gyári beállítású processzoron egy halkságra kihegyezett rendszerben hogyan szerepel a processzorhűtő. Ekkor az AMD FX-8150 alapfeszültségen dolgozik, amikor terhelve nagyjából 125 watt a fogyasztása, az Antec GX700 ház első és hátsó ventilátorát pedig szinte hangtalan, alacsony állásban használjuk. A processzorhűtőre 120 milliméteres, különösen halk, Noctua NF-P12 ventilátort szerelünk percenként 1060-as fordulatszámon. Ha van rá mód, akkor 140 milliméteres Noctua NF-P14 ventilátort használunk percenként 800-as fordulatszámon, ami hasonló légszállítást produkál, mint 120 milliméteres társa, de halkabb nála.

Hirdetés