Hirdetés

Powerline és HomePlug adatátvitel

Hirdetés

Mint ahogyan neve is jelzi, a Powerline adatátvitel az elektromos hálózat vezetékeit használja adatok továbbítására, így telepítéséhez nem kell új kábeleket lefektetni. Az átvitelhez magas, MHz-es tartományban eső frekvenciát használ, így nem zavarják egymást az 50-60 Hz-es elektromos hálózattal. A technológiának többféle megvalósítása létezik, távvezetéken, városi elektromos hálózaton, lakásban, sőt akár autóban is alkalmazható.

Lakásokban a legelterjedtebb fajtája a HomePlug, mely a HomePlug Powerline Alliance gondozásában fejlődik. A 2000-es évek elején alacsony átviteli sebességgel bírt, elsősorban riasztók, automatizált világításvezérlés és hasonló feladatokra használták. Később az átviteli frekvencia és moduláció fejlesztésével egyre nagyobb sebességet értek el, a HomePlug AV elvi csúcssebessége 500 Mbps, a közeljövőben bevezetésre kerülő HomePlug AV2 pedig 1000 Mbps-ra lesz képes.

Gyakorlati méréseink során a HomePlug AV200-zal 7 MB/s körüli (kb. 56 Mbps), a HomePlug AV500-zal pedig 13,5 MB/s (kb. 108 Mbps) átviteli csúcssebességet értünk el, ami vetekszik az n-es Wi-Fi képességeivel. A Powerline előnye, hogy vezetékes rendszer, így sebessége nem ingadozik. Hátránya, hogy a megszakítók egyes típusai, gyenge minőségű elektromos hálózat, elosztók és rosszul megvalósított fogyasztók zavarhatják, egy összetettebb hálózat két távoli pontja között lényegesen, akár maximum negyedére is lecsökkenhet az átviteli sebesség. További részletek a HomePlug technológiáról a HomePlug Powerline Alliance oldalán olvashatóak (angol nyelven).

Hirdetés