Hirdetés

Hogyan éljük túl a nyári hőségben való fotózást

Hirdetés

Ha tombol a nyár, tetőzik az UV sugárzás és röpködnek a 38-39° C fokok, nem árt elővigyázatosnak lenni, ha hosszabb ideig áll szándékunkban a kültéri fényképezés. Legjobb persze, ha nem kell kimennünk a legnagyobb hőségben a szabadba, de ha mégis, nem árt, ha pár egyszerű tippet betartunk.

A legeslegelső és legfontosabb, hogy vigyázzunk magunkra, egészségünkre! Öltözzünk könnyedén, válasszunk lélegző, világos és lehetőleg tiszta pamut ruhát. Bár meleg van, érdemes laza, hosszú ujjú pólót választani, ha nincs kedvünk napkrémmel kenegetni szabadon kilátszó bőrfelületünket. Fontos ugyanis, hogy a napnak kitett bőrt védjük a fokozott UV sugárzás elől (bőrrák helyett inkább izzadjon midnenki egy kicsit). Lányoknak is érdemes nadrágot venni, lehetőleg szűkebbet, ami a comb belső felületére felfekszik, így nem dörzsölődik ki a vékony bőrréteg, ha sokat kell gyalogolnunk. Izzadás során ugyanis jóval érzékenyebb lesz a bőrfelület; a pamutból készült, feszülő nadrág pedig megvéd a kidörzsölésektől.

Ne felejtsünk el magunkkal vinni tiszta, szénsavmentes vizet! Ha sokat kell mozogni, gyalogolni, óránként érdemes legalább három deci vizet inni. Fotós táskának válasszunk extrém könnyűt és csak azt a felszerelést vigyük magunkkal, amire valóban szükségünk lesz a munka során. A fölöslegesen nagy tehertől nem csak többet izzadunk és könnyebben elfáradunk, hanem a nedves bőr is könnyebben sérül (a táska vállpántjától). Minél szélesebb a táska pántjának a testre felfekvő felülete, annál jobb; ne vágjon és ne dörzsöljön.

Fotós felszerelésünket soha ne hagyjuk a kocsiban! Nem csak a tolvajok ártanak a fényképezőgépnek, hanem az erős napsütés is. Az autó belsejében, a tűző napon parkolva, pillanatok alatt felszökik a hőmérséklet akár 60° C-ra! Ha lehet, kerüljük a gyakori hideg-meleg váltásokat (légkondicionált helyiség-szabadtér, majd újra), hogy ne keletkezzen kondenzáció a drága optikán. Ha minden kötél szakad, tegyünk a táskába pár tasak szilikagélt, vagy ha más nincs, száraz rizst - ezek magukba szívják a nedvességet. Végül, de első sorban tervezzük meg alaposan a fotózást, hogy elkerülhessük a fölösleges gyaloglásokat. Ha több helyre kell mennünk, úgy rajzoljuk meg az útvonalt, hogy körbe haladhassunk, azaz a túra végére pont visszakerüljünk kiinduló pontunkhoz.

Hirdetés