Eszközillesztő (driver)

Az eszközillesztők, vagy ismertebb nevükön driverek olyan (meghajtó)programok, melyek a számítógép adott hardvereinek vezérlését végzik. A szoftveres oldalon a hardverrel a driver van közvetlen összeköttetésben, így a futtatott program az adott paranccsal a drivert címzi. Ekkor a driver a program által meghívott rutint figyelembe véve elküld egy parancsot a hardver felé. Amint a hardver erre válaszolt, a driver engedélyezheti a programnak a hozzáférést a meghívott rutinhoz.

Minden hardver specifikus drivert igényel és ezeket az adott operációs rendszerhez kell lefordítani. Ennek megfelelően egy driver megírásához nem csak az operációs rendszert, hanem a megcélzott hardvert is ismerni kell. A gyártók a termékeikhez mindig biztosítanak drivereket az általuk fontosnak tartott operációs rendszerekhez, de a Linuxon megszokott, hogy a felhasználók is készítenek eszközillesztőket. Ehhez a gyártók segítsége is szükséges legalább az adott hardver működésének specifikációja kapcsán, hiszen az architektúra leírása nélkül senki sem képes drivert készíteni.

WDM (Windows Driver Model)
WDM (Windows Driver Model)

Az operációs rendszert figyelembe véve a driverek futhatnak felhasználói és kernel módban is. Előbbi stabilabb, mivel egy rosszul megírt drivertől nem omlik össze az operációs rendszer, viszont utóbbi gyorsabb, mivel kevesebb réteg szükséges a hardver eléréséhez. Az operációs rendszert fejlesztő cégek a biztonságot tartják szem előtt, így a modern rendszerekben a felhasználói módban futó driver a kernel módhoz csak rendszerhívásokon keresztül férhet hozzá. Ma már mindegyik modern operációs rendszer kínál egy jól átgondolt keretrendszert a felhasználói és a kernel módú driverekhez. Előbbi esetében a meghajtó instabilitására immúnis maga az operációs rendszer, így a driver ugyan összeomolhat, de az nem jár konkrét rendszerösszeomlással. A kernel módú driverek fejlesztése sokkal komolyabb koordinációt igényel, így ezek egyszerűek, azaz általános funkciókat implementálnak, amelyeket felhasználói módban futó meghajtó meghívhat. Az egyszerűség lényeges elem, ugyanis a kernel módú driverek maximális stabilitása kritikus fontosságú.

Hirdetés