Hirdetés

CPU-k tesztelésének előkészítése

Olvasóink rendszeresen felteszik nekünk a kérdést, hogy mégis miként tudjuk úgy letesztelni a processzorokat (vagy éppen videokártyákat), hogy az eredmények összevethetők, megismételhetőek és megbízhatóak legyenek. A válasz igen egyszerű: bizonyos időközönként (általában 1-1,5 évente) készítünk egy erre a célra használatos tesztrendszert, azaz létrehozunk (feltelepítünk) egy operációs rendszert, erre rátelepítjük a tesztekben használt programokat, majd lementjük valamilyen biztonsági mentésre alkalmas programmal (régebben Norton Ghost, újabban Acronis Trueimage). A rendszert így csak egyszer kell beállítani, gondolunk itt a különböző windowsos funkciók ki- vagy bekapcsolására, minimális finomhangolásokra, lapozófájl beállítására, Windows frissítésekre, a programok regisztrációjára, a játékok elmentett állásaira, stb.

Hirdetés

Ezt a rendszert később bármilyen platformon fel tudjuk használni: Intel, AMD, NVIDIA, VIA. Mindenen el szokott indulni, még nem volt vele probléma.

Fontos kiemelni, hogy ez a rendszer nem tartalmaz semmilyen meghajtóprogramot, sem chipset, sem pedig videokártya drivert, tehát amikor letesztelünk egy hardvert, nem fordulhatnak elő driverrel kapcsolatos ütközések, vagy bármi ehhez hasonló jelenség; egy-egy új hardver tesztelése előtt újra visszaállítjuk a rendszert és újrainstalláljuk a drivereket. Mivel a CPU- és a VGA-tesztekben játékok is vannak, ezért ezeket is be kell állítanunk. Kikapcsoljuk az intro movie-kat, hogy azok ne húzzák az időt és az előzőleg elmentett játékállásokat bemásoljuk a helyére, hogy később, amikor tesztelésre kerül a sor, már ne kelljen ezekkel foglalkozni. Mindezt egy Radeon HD 4850 társaságában tesszük, ezt ugyanis a Windows 7 alaphelyzetben támogatja, tehát a játékokat ki tudjuk próbálni az AMD driverének a felinstallálása nélkül is a "szűz" rendszeren.

A különböző konvertáló, renderelő, illetve a többi programot úgy állítjuk be, hogy minél kevesebb kattintással el tudjuk indítani a tesztelést.

Mára elég nagy gyakorlatot szereztünk ebben, így elértük, hogy egy processzor összes tesztjét egyszer le tudjuk futtatni kb. 1-1,5 óra alatt (a CPU-tól is függ). Ha három eredmény átlagát szeretnénk venni, akkor ez kb. 3-4,5 órányi tesztelést jelent processzoronként (plusz extra idő a tuning). Ez így kicsit „nagyüzemi” melónak tűnik, de amikor sok-sok CPU-ról (vagy akár beszélhetnénk videokártyáról, alaplapról, SSD-ről, HDD-ről is) van szó, nincs más megoldás.

Egy ilyen tesztrendszer összehozása általában eltart jó pár napig az installációkkal és beállítgatásokkal együtt, azonban később a befektetett energia többszörösen megtérül, hiszen sokkal egyszerűbben le tudunk tesztelni egy hardvert, bármiről is legyen szó.


A legutóbbi tesztrendszer így néz ki

Hirdetés