Hirdetés

Convertible vagy hibrid notebookok

Hirdetés

A notebookok legfrissebb családját a convertible vagy hibrid kifejezés jelöli. Olyan eszközökről van szó, melyek speciális monitorrögzítésük révén notebookból tabletté alakíthatók. Ilyen termékek korábban is léteztek tablet PC néven, de a Windows 8 bemutatkozásával nyertek igazán teret, addig elsősorban céleszközként használták őket. A hibridek többnyire notebook teljesítménnyel bírnak, az Intel alacsony fogyasztású Core i platformjaira alapoznak, 11,6-15,6 hüvelykes érintőképernyőjük van, rendszerint speciális védőfelülettel (például Gorilla Glass). A legtöbb hibrid egyúttal Ultrabook is, de ez nem törvényszerű.

Lenovo Twist és Yoga
Lenovo Twist és Yoga

A képernyő elforgatását többféle módszerrel oldják meg. A legrégebbi, tablet PC-knél is használt a központi csukló volt, ilyennel a Lenovo ThinkPad U230s Twistnél találkozhatunk. Szintén a Lenovonál, a Yoga modelleknél látható a 360 fokban elforgatható zsanér, a Dell XPS 12-nél a monitor fordul meg a keretben, a legújabb érdekesség pedig az Acer Ezel zsanérja, amit az Acer Aspire R7-ben mutatkozott be, de hasonlóval látták el a Sony VAIO Duo 13-at és Samsung ATIV Q-t is.

Dell XPS 12 és Acer Aspire R7
Dell XPS 12 és Acer Aspire R7

Még a szokatlan hibridek között is különlegesnek számít az Asus Taichi, aminél nem játszadoztak a zsanérral, hanem nemes egyszerűséggel a fedlapba második monitort építettek. Korlátozottabb kialakításokat is látni, például a Toshiba Satellite U920t kijelzője zárt állapotban kifelé mutat, így szállítás közben sérülékenyebb.

Asus Taichi és Toshiba Satellite U920t
Asus Taichi és Toshiba Satellite U920t

Átmenetet jelentenek a tabletek és hibridek között az olyan eszközök, melyek elsősorban táblagépek, de nagyon jól integrálták hozzájuk a billentyűzetet, csatlakozókat és rendszerint második akkumulátort rejtő alsó részt. Ezekből a készülékekből vannak kisebbek Intel Atom platformmal, mint a HP Envy x2, de nagyobbak is komoly Intel Core i processzorokkal, például az Asus Transformer Book.

HP Envy x2
HP Envy x2

Hirdetés