Hirdetés

Az első, az internetre feltöltött fotó

A majdnem pontosan 20 évvel ezelőtt, 1992-ben felrakott képért a World Wide Web feltalálója, Tim Berners-Lee felel. És mi is van a fotón? A „Les Horribles Cernettes” együttes promója. A http://info.cern.ch oldal a mai napig üzemel és megtalálható rajta az összes vele kapcsolatos információ. A fénykép története röviden:

Hirdetés

„Amikor Berners-Lee és csapata az amúgy még mindig igen primitív stádiumban lévő WWW rendszerük egy újabb változatát kifőzték (amely már támogatta a fényképek megjelenítését is), Berners-Lee felállt és arrébb ment pár lépést, hogy kérjen egy Cernettes fotót de Gennarotól. A Weben ugyan már alkalmaztak pár vektorgrafikus képet tesztelés gyanánt, de igazi fényképet még soha, így szükség volt egy kísérleti alanyra.

Berners-Lee szerencséjére de Gennaronak épp volt kéznél egy beolvasott fotója, amit GIF-ként tárolt (külön érdekesség, hogy a képet a Photoshop 1.0 változatával dolgozta fel). Annakidején a GIF formátum is még csak épp öt éve létezett, de hatékony tömörítésének köszönhetően az akkori, mai szemmel nagyon lassú gépeket sem fektette két vállra, ha épp szerkeszteni volt kedvünk.”

Hirdetés

Hirdetés