Az első, az internetre feltöltött fotó

A majdnem pontosan 20 évvel ezelőtt, 1992-ben felrakott képért a World Wide Web feltalálója, Tim Berners-Lee felel. És mi is van a fotón? A „Les Horribles Cernettes” együttes promója. A http://info.cern.ch oldal a mai napig üzemel és megtalálható rajta az összes vele kapcsolatos információ. A fénykép története röviden:

„Amikor Berners-Lee és csapata az amúgy még mindig igen primitív stádiumban lévő WWW rendszerük egy újabb változatát kifőzték (amely már támogatta a fényképek megjelenítését is), Berners-Lee felállt és arrébb ment pár lépést, hogy kérjen egy Cernettes fotót de Gennarotól. A Weben ugyan már alkalmaztak pár vektorgrafikus képet tesztelés gyanánt, de igazi fényképet még soha, így szükség volt egy kísérleti alanyra.

Berners-Lee szerencséjére de Gennaronak épp volt kéznél egy beolvasott fotója, amit GIF-ként tárolt (külön érdekesség, hogy a képet a Photoshop 1.0 változatával dolgozta fel). Annakidején a GIF formátum is még csak épp öt éve létezett, de hatékony tömörítésének köszönhetően az akkori, mai szemmel nagyon lassú gépeket sem fektette két vállra, ha épp szerkeszteni volt kedvünk.”

Hirdetés