Hirdetés

2019. június 25., kedd

Útvonal

Tesztek » Hálózat rovat

Zyxel Multy: mesh a csúcson?

A tajvani gyártó faék egyszerűségű üzembehelyezést és használatot ígérő mesh WLAN készletét próbáltuk ki.

Üzembe helyezés

Az otthoni mesh lényege, hogy beállítása a faékhez közelít egyszerűségben – esetünkben ez azt jelenti, hogy miután a központi egységnek kinevezett routerhez csatlakoztattuk az internetkapcsolatot, illetve minden egységhez a tápegységeik konnektorát, csak el kell indítanunk a mobiltelefonra letöltött, iOS-re illetve Androidra elérhetű Multy X nevű alkalmazást, és válaszolni pár egyszerű kérdésre, illetve nyomkodni a Next (a program nem tud magyarul) gombot.


[+]

A nagy egyszerűség előnye, hogy ha nincs gond, akkor tulajdonképpen az SSID és a WLAN jelszaván kívül tényleg nem kell semmit sem kitalálnunk (a rendszer még a node-ok ideális helyének megtalálásában is segít), hátránya viszont, hogy ha valami probléma akad, akkor meg leszünk lőve. Az egyik ilyen, hogy élő, és a mobiltelefonon elérhető netkapcsolat nélkül a Multy X nem állítható be – még akkor sem, ha az appot korábban már telepítettük. A másik, hogy a létrehozott hálózat paramétereibe alig kapunk beleszólást, nincs „Haladó” menü, ahol mondjuk IP-tartományt választhatnánk.


[+]

Mindez nem jelenti azt, hogy minden extra funkcióról le kell mondanunk, a Zyxel ugyanis igyekezett a megcélzott, laikus otthoni felhasználók számára legfontosabb opciókat azért valahogy meghagyni. Ennek megfelelően a porttovábbítás és UPnP rendelkezésre áll, illetve egy hálózati címet teljesen meg is nyithatunk a web felé (DMZ).


[+]

Lehetőségünk lesz még a központi Multy X egység működésénél választani a router és a bridge üzemmód között, illetve szülői felügyelettel kapcsolatos szolgáltatások is elérhetőek, így például az egyes klienseknél beállíthatjuk, hogy mikor ne férjen hozzá az internethez. Sajnos weboldalakra vagy szolgáltatásokra már nem tudunk szűrni, és arra sincs lehetőség, hogy például MAC szűréssel megakadályozzuk új eszközök bejelentkezését – más szóval az IT-ben csak kicsit is járatos csemeténk pillanatok alatt megkerülheti a Multy X védelmét.


[+]

Az eddigiekhez hasonlóan egyszerű lesz majd a hálózat bővítése, amennyiben ez szükségessé válik, egy új node csatlakoztatása gyakorlatilag öt perc és három kattintás, az alkalmazás pedig abban is segít, hogy megtaláljuk az ideális távolságot a régi és az új egységek között.

Magyarországon talán kevésbé érdekes extra az Amazon Alexa támogatása - aki rendelkezik a megfelelő, Alexával kompatibilis eszközzel, az rajta keresztül angolul vagy németül szóban is utasíthatja a Multy X-et például a LED-ek ki- és bekapcsolására. Az app-alapú kezelés egyébként azt is lehetővé teszi, hogy netkapcsolat birtokában az világon bárhonnan hozzáférjünk az otthoni hálózat beállításaihoz, persze a Zyxel szerverein keresztül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.