Hirdetés

Zöld tápok a Cooler Mastertől

Hirdetés

iGreen külső

Számítógépes tápot többféle módszerrel lehet eladni. Az egyik legjellemzőbb - és hatásos - módszer, ha gigantikus teljesítményértéket tüntetnek fel rajta, hiszen a több jobb, a jobbért pedig több pénzt lehet elkérni. Más kérdés, hogy a mai konfigurációk túlnyomó része az alapnak számító, 400 wattos áramforrással is megelégszik. További módszer a figyelemfelkeltésre a halk üzem vagy a csillogó, egyedi megjelenés. Az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyer a "zöld" gondolkodás. Egyre több terméknél hangsúlyozzák ki az alacsony fogyasztást vagy a környezetvédelmi szabályoknak való megfelelést. A Cooler Master iGreen tápsorozata is nevében hordozza a gazdaságosságot. Persze emellett a többi trükkel is élt a gyártó: van 600 wattos modell, külsejük tükörfényes, ventilátoruk - a gyártó szerint - extrahalk.

Az új modellsorozat háromtagú. A legkisebb 430 wattos, a közepes 500-as, a legnagyobb pedig 600 wattos. Ha nem látszik a címke, akkor megkülönböztethetetlenek az egyes modelleket. A zöldek szokásosan igényes, Cooler Master formatervű dobozban érkeztek, alapfelszereltséggel. A RealPower széria fogyasztásmérője elmaradt, és nincsenek tépőzáras kábelkötegelők és egyéb apróságok sem.

Van viszont tükrös, fényes borítás, ami sötét ugyan, de nem fekete. A ventilátorrács közepén nagy Cooler Master embléma trónol. Aki szorgalmasan olvasgatja táptesztjeinket, annak ismerős lehet az átlagosnál sűrűbb rácsozású hátsó panel, és a mögöttes sejlő, nagy trafó a bal sarokban. Bizony, már a találkozás pillanatában erős AcBel érzésünk támadt. A gyártó jó minőségű elektronikáit találni a Cooler Master RealPower sorozatában, de a Chieftec egyes modelljeiben is.

A 430 wattos iGreennek kevesebb csatlakozója van, mint nagyobb társainak. A gondosan bekötegelt kábelek végén fekete konnektorok vannak, amelyek jól kiegészítik a sötét fényes borítást. A táp főcsatlakozója 20+4 tűs, amit 4 tűs egészít ki. Ahogy az alaplapi vezetékek, úgy az egyetlen PCI Express köteg is 50 centiméteres. Érdekes, hogy csak egy VGA-csatlakozó van, holott a táp a doboz a szerint SLI-s. A perifériacsatlakozók négy vezetéken sorakoznak. Két kötegen két-két SATA csatlakozó van 50 és 75 centiméterre a táptól. A másik kettőn összesen öt négytűs konnektor és egy floppyhoz való található. Ezeken a kábeleken 50, 75 és 90 centiméternél vannak a csatlakozók.

Az 500 és 600 wattos iGreen ugyanolyan csatlakozókiosztású. A nagyobb modelleknek már két PCI Express kötegük van, az alaplapra pedig kétmagos Intel processzorokhoz való, nyolctűs konnektort is köthetünk. Az SATA csatlakozók száma kettővel bővült.

A Cooler Master jó szokása, hogy a maximális teljesítmény mellett a folyamatosat is megadja. A 430 wattos iGreen paramétertábláján látható, hogy már a modern számítógépekhez tervezték. A két 12 voltos ág maximuma bőven 300 watt fölött van, holott a két éve megjelent RealPower 450-nél ez az érték még 270 watt alatt volt. A korábban megszokott, 180-200 watt környékéről 150 watt alá csökkent a két, ritkábban használt, kisebb feszültségű ág közös maximuma. A szokásosnál erősebb lett a +5 voltos standby kör, amiről USB-s eszközök is táplálkoznak.

A két nagyobb iGreennek már három 12 voltos ága van. Az 500-as így közel 400 wattot, a 600-as több mint 450 wattot tud leadni 12 volton.

A 600-asnál az 5 voltos ágat is megerősítették egy kicsit, amire inkább azért volt szükség, hogy rá lehessen írni a 600-as értéket, mert a kisebb modelleknél is elegendő teljesítményt biztosít.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés