Hirdetés

ZENélő egérmozi

Hirdetés

Külső

2007-ben nemcsak a minden MP3-lejátszók öreganyjának tartott iPod újult meg, hanem a Creative Zen lejátszója is, amelynek különféle változatai nagyjából olyan régen vannak a piacon, mint az Apple üdvöskéje, csak pályafutásuk során kevesebb reklámot kaptak. Az új Zen nem olyan sikkes csomagolásba került, mint ellenfele, de a fekete kockában vörös kör egészen ügyesre sikeredett.

Benne a szokásos tartozékokat találtuk: fülhallgatót, rövidke adatkábelt, telepítőlemezt és használati útmutatót. Kár, hogy nyakpántot vagy védőtokot nem adtak hozzá. Ebben a szegmensben jellemző, hogy a kiegészítőket – további bevételre szert téve – külön árulják.

A felfrissített Zen formája nem az iPodra hajazó Zen V vagy Zen Vision:M fazonját örökölte, arányai sokkal inkább a Creative nagyobb PMP-ire (Portable Media Player, hordozható médialejátszó), a Zen Vision és Vision W modellekre emlékeztetnek. 88 x 55 x 11,3 mm-es méretéhez képest hatalmas, 2,5 hüvelykes kijelzője van, 320x240 pixeles felbontással és 32 bites színmélységgel (16,7 millió szín). Az előlap jobb szélére került még három kezelőszerv. A felső és az alsó két-két gombot takar, a középső pedig navigáló négyes, közepén egy jóváhagyó gombbal.

Van még egy kicsike csúszka a készülék oldalán. Ezzel lehet bekapcsolni, illetve a billentyűzárat aktiválni. Üzem közben az egyik sarka diszkrét kék fénnyel világít. Alatta található a fedetlen mini USB csatlakozó, fölötte pedig a fülhallgató aljzata. Kicsit rossz helyre rakták, mert kézbe fogva éppen a gombokat nyomkodó jobb kéz útjában van. A felső peremre került a mikrofon apró rése és a teljes méretű SD kártya aljzata. Meglátva azonnal arra gondoltunk, milyen jó is lehet ez a Zen digitális fényképtárnak.

Különös anyagból van a hátulja. Szerencsére nem ujjlenyomatgyűjtő fém, hanem matt műanyag. Sajnos nem tűnik valami masszívnak, körömmel is meg lehet karcolni a felületét. Az előlap szintén műanyag, de fényes, amelyen meglátszik minden ujjlenyomat. A karcoknak egészen jól ellenállt, bár nyilvánvalóan nem elpusztíthatatlan.

Egészen barátságos fülest kaptunk a lejátszóhoz. A Creative-nál nem éltek a hatásvadász aranyozott csatlakozós trükkel, hanem inkább szivacspárnákat tettek a hangszórókra. A kábelezés hagyományos, nem nyakba akasztós, szimmetrikus.

Idehaza egyelőre 4 és 8 gigabájtos tárkapacitással érhető el a megújult Zen, de létezik belőle 16, sőt már 32 GB-os verzió is. Sajnos mind fekete, egyelőre nincs extra színválaszték, és az árak is elég magasak, mondhatni iPod-szintűek. Ha számba vesszük, a Zen többet tud, mint az Apple konkurens, van rádiója, SD kártyával bővíthető, és nem kell hozzá iTunest telepíteni. Azért néhány hátrányt is fel lehet sorolni, például picivel nagyobb, mint az iPod, nem olyan igényes a külseje, nem kezeli a DRM-es WMA hangállományokat, a FLAC-et és az OGG-ot – az utóbbi kettő az iPod sem.


Creative ZEN
Adattároló flashmemória 4, 8, 16 vagy 32 GB kapacitással, SD bővítőhellyel
Kijelző mérete 2,5"-os, 320x240 pixeles, TFT
Támogatott fájlformátumok MP3, WMA, AAC, WAV, Audible, WMV, DivX, XviD
FM rádió van, 32 memóriahellyel
Akkumulátor Li-polimer
Funkciók zene- és videolejátszó, képnézegető, FM rádió, hangrögzítő, ütemező, óra
ID3 tag támogatása van
Hangszínezés hat előre beállított, egy egyedi
Méret 83 x 55 x 11,3 mm
Tömeg 65 gramm
Termék honlapja Creative ZEN
Bruttó fogyasztói ár 4 GB: 42 990 Ft
8 GB: 59 900 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés