Hirdetés

A Zalman új gamer billentyűzetei

Hirdetés

Zalman ZM-K900M

Jó pár évvel ezelőtt a Zalman az egyik legismertebb név volt a számítógépes hűtések világában; biztosan sokan emlékeznek még a Reserator passzív vízhűtésre vagy a TNN 500AF hőcsöves házra. Sok más gyártóhoz hasonlóan a jól felépített márkanevet átvitték más területekre is, így például a ma divatos, játékos kiegészítők világába. Megszületett a Z-Machine almárka, amiben jobbára egereket és billentyűzeteket találunk. Ma két olyan klaviatúrát nézünk meg alaposabban, amelyek csak a közeljövőben jelennek meg, épp emiatt a membrános ZM-K650WP és a mechanikus ZM-K900M is egyszerű, fehér dobozban jött hozzánk, kereskedelmi csomagolásuk nyilván más lesz.

Klasszikus mechanikus billentyűzet a Zalman ZM-K900M modell. Alapja jó vaskos, hogy elférjenek benne a mikrokapcsolók, a kupakok pedig magasak. Az unalmas fekete helyett sötétszürke keretet kaptak a gombok, ezzel kicsit a Cherry MX Board 6.0-ra emlékeztet, de vonalvezetése egyszerűbb. Extra fizikai gombjai nincsenek, viszont rengeteg billentyűre tettek Fn váltóval elérhető képességet.

Nem spórolták le a világítást, de az egyszerűbb és olcsóbb, viszont kevésbé tartós módszerrel oldották meg. A billentyűzetkupakok tejszerű, áttetsző anyagból készültek és fekete festést kaptak. Így a rajtuk lévő felirat egy kicsit szürkés, huzamosabb használat esetén – ami nagyon jellemző a mechanikus billentyűzetekre – van rá esély, hogy elkezd kopni. A gombokat Kailh mechanika működteti, ami formáját tekintve szinte teljesen azonos a Cherry MX kapcsolóival. Hogy ez miként és miért lehetséges, arról külön cikkben írtunk. A világítást RGB LED-ekkel oldották meg, azaz masszív színorgiára lehet számítani.

Gondosan odafigyeltek a billentyűzet stabilitását meghatározó gumitalpakra. Összesen öt van belőlük a meglehetősen nehéz eszközön, és akkor sem lesz probléma, ha kihajtjuk a kis, hátsó részt megemelő lábakat, ugyanis azok alsó részét is gumival borították be. A kaviatúra kábele harisnyázott, az ilyen kialakításhoz képest egészen vékony és hajlékony, és ferritgyűrű is van rajta. A billenzyűzet alján vágatokat készítettek neki elő, így középen, jobbra vagy balra is elvezethető.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés