Z87-es LGA1150 alaplapok a felsőházból

Értékelés

Tesztünk végéhez érkezve megpróbáljuk röviden összefoglalni, majd értékelni a látottakat.


[+]

Az ASRock Fatal1ty Z87 Professional alapap egy igen tisztességes felszereltségű modell. Tíz darab SATA port, dupla Ethernet, HDMI bemenet, Creative Sound Blaster integrált hangkeltő. Ezen felül az UEFI is tartalmaz ötletes és hasznos újításokat, ergo az ASRock szerencsére nem állt meg a fejlesztésekkel, ami örömteli hír. Negatívumként talán a 2 PCI slotot tudnánk felhozni, melyek egyike helyett mi inkább egy x1-es PCI Expresst helyeztünk volna az alaplapra. Fatal1ty Z87 Professional ára jelenleg 70 000 forint körül mozog.


[+]

Az ASUS Maximus VI Hero gyakorlatilag egy viszonylag kedvezőbb árú ROG alaplap, mely magában hordozza a sorozat főbb vonásait, illetve tulajdonságait. Szerintünk semmi olyan funkció nem hiányzik róla, amire egy nagyobb mértékű tuningot alkalmazó, komolyabb játékosnak szüksége lehetne, hisz még a kétkártyás CrossFire vagy SLI kiépítésekre is felkészítették. Ahogy említettük, az ASUS bevezetett néhány újítást az UEFI-t is illetően, ami elnyerte a tetszésünket. A Maximus VI Hero aktuális árcímkéje 60 000 forint környékén mozog.


[+]

Az MSI minden hájjal megkent, elsősorban komoly tuningosoknak szánt, Z87 MPOWER MAX alaplapja jóformán hemzseg az extráktól. Húszfázisú tápellátás, tíz darab USB 3.0-s port, mSATA, V-Check mérőpontok, három megjelenítő-kimenet, Killer hálózati vezérlő és Intel Wi-Fi/Bluetooth, ráadásul a mellékelt tartozékok listája is elég nagy. Mindezért cserébe most körülbelül 75 000 forintot kell leszurkolnunk.

A processzorokkal, grafikus kártyákkal, vagy éppen SSD-kkel ellentétben az alaplapok megválasztása egy sokkal szubjektívebb, az adott felhasználó pillanatnyi igényein, illetve jövőbeni céljain alapuló döntés. Meglátásunk szerint a maga műfajában mindhárom alaplap megállja a helyét, így adott esetben bármelyiket tudnánk ajánlani. Az ASRock elsősorban gazdag felszereltségével, az ASUS letisztultságával és kedvezőbb árával, míg az MSI tuningőrülteknek szánt masszív kiépítésével hívta fel magára a figyelmet. A választás további részét a leírtak fényében a vásárlóra bízzuk.


ASRock Fatal1ty Z87 Professional
ASUS Maximus VI Hero
MSI Z87 MPOWER MAX

Oliverda

Az ASUS Maximus VI Hero alaplapot az Asustól kaptuk, az MSI Z87 MPOWER MAX-ot az MSI biztosította, az ASRock Fatal1ty Z87 Professionalt pedig ASRock adta kölcsön.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés