Hirdetés

WayteQ xRider: gazdaságos GPS motorosoknak

WayteQ xRider kétkeréken

Rendhagyó módon cikkünket ezúttal egy rövid kitérővel, személyes véleménnyel kezdjük. Aki komolyan motorozásra adja a fejét (és ezalatt a nagyobb, akár ~600 köbcentis robogók birtoklását is érthetjük), annak tisztában kell lennie azzal, hogy sokan fejőstehénnek nézik. Hogy az az általános vélekedés, miszerint minden motorosnak tömve van a zsebe, honnan fakad, azt kár firtatni, de tény, hogy a karbantartások nem olcsóak, autókhoz képest néha lehetetlen és érthetetlen gyári alkatrészárakkal találkozni, éppen ezért bosszantó, hogy a lehúzás már a motor átírásakor megkezdődik – mindenféle adók és értelmetlen procedúrák (eredetvizsga) formájában.

Hirdetés

Ráadásul itt még nincs vége a költekezésnek! Aki megfelelő védelemmel ellátott, komoly ruházatba szeretne öltözni a motorozáshoz, annak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia, a márkás kiegészítők pedig – legyen az egy másik kipufogó, markolatfűtés, kézzel készített ülés vagy akár egy GPS – olyan áron mennek, hogy a kassza csilingelésétől biztos nem alszunk majd jobban, vagy legalábbis a többség. Még akkor sem, ha tudat alatt tisztában vagyunk azzal, hogy rengeteg dolog mögött valós, sok időt és még több dollárt felemésztő fejlesztés áll, és a minőségi anyagok felhasználása, illetve a munka sem olcsó, fizetőeszközünk pedig a nagy valutákhoz mérten gyenge, míg az áfa magas.

Motorozni tehát az itthoni átlagfizetésekhez mérten mondható luxusnak, de hiba volna azt gondolni, hogy kis pénzből lehetetlen észszerű keretek között megoldani, legyen szó ruházatról, alkatrészről vagy éppen kiegészítőről – egyedül a karbantartáson nehéz spórolni. Mindezt olyan formában, hogy ne érezzük magunkat rosszul azért, mert például nem tudtunk kiadni 300 000 forintot az egyik japán motorgyártó nevével fémjelzett GPS-ért, ami a valódi gyártó nevével ellátott változatban jóval olcsóbb. Ez az úgynevezett lehúzás másik fele, amikor a gyártók a márkaőrületre, a vásárló elfogultságára építve fognak egy terméket, felcímkézik saját nevükkel, és már megy is rá a tetszőleges szorzójú árcédula, amit persze ugyanúgy meg fog venni az a réteg, akinek azt szánják – és ezzel nincs is semmi probléma, van akinek nem fáj! Viszont ha kevesebből kell megoldani valamit, akkor nem marad más, mint keresgélni. Ám nem árt elővigyázatosnak lenni, mert az internet tele van gyenge minőségű, jobbára távol-keleti termékkel, amelyek silány mivoltára jobb, ha nem akkor döbbenünk rá, amikor már késő.


[+]

Túramotorosok elengedhetetlen kelléke például a már említett navigációs készülék, ami nem olcsó játékszer motorra. Míg egy autóban, zárt térben nincsenek különleges igények, addig a jobbára szabad ég alatt használt eszköz esetében annál több, többek között víz- és porálló kivitel, ütésálló ház, kesztyűben kezelhetőség, nagy fényerő a kijelző jobb olvashatóságáért, speciális felfogatás és áramellátás, vezeték nélküli hangtovábbítás. Nagyjából ezek azok, amiknek teljesülniük kell, ha motorra keresünk GPS-t, és ezeket kínálja tesztünk alanya, a WayteQ kínálatában lévő xRider is, ami kapható navigációs szoftverrel, illetve anélkül is, ráadásul nincs akadálya annak, hogy a guruló esernyőben (autóban) is használjuk.

Termék megnevezése WayteQ xRider
Operációs rendszer Windows CE 6.0
SoC Mstar MSB2531
CPU 2 darab ARM Cortex-A7 mag – 800 MHz
GPU n. a
RAM 256 MB
Háttértár 8 GB
Kijelző 4,3 hüvelykes, reziszív egyujjas érintőpanel
480x272 pixel felbontással – 128 ppi
Hangszórók monó
Kommunikáció - Bluetooth (A2DP, AVRCP profilok támogatásával)
- FM transzmitter
Interfész - mini USB,
- 3,5 mm jack audiokimenet,
- microSD kártyahely (maximum 32 GB)
Érzékelők - MSR2112 (66 csatornás)
Vízállóság IPX7
Méret 129 x 88 x 20 mm
Tömeg 215 g
Akkumulátor 1500 mAh
Gyártó honlapja www.wayteq.hu
Termék honlapja WayteQ xRider
Fogyasztói ár 35 000 Ft térkép nélkül, 50 000 forint Sygic 3D teljes Európa térképpel
Garancia 1 év

Az xRiderről tudni kell, hogy megjelenésével alaposan felbolygatta a piacot, ugyanis rendkívül kedvező árcédulát kapott: az alapkészülék 35 000 forintos és a Sygic 3D szoftver Európa térképpel kiegészített csomag 50 000 forintos fogyasztói árára bizony sokan felkapják a fejüket. Viszonyításképpen: a motoros GPS-ek esetében inkább a 100-200 000 forint körüli árcédula a gyakori. Itt jön tehát a kérdés: olcsó húsnak tényleg híg a leve? A választ persze csak a cikk végén áruljuk el, előbb lássuk, mit is kapunk a pénzünkért!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés