Hirdetés

Vivotek hálózati kamerák

Vivotek trió

Korábban már foglalkoztunk lapunk hasábjain vizuális megfigyelőrendszerekkel – írásunk apropóját az adta, hogy az IP-alapú hálózati technológia erre a területre is egyre inkább benyomul, és újfajta lehetőségeket tár fel a biztonsági, távfelügyeleti és másfajta alkalmazásokban. Amikor összevetettük az analóg és a hálózati kamerákat, egyfajta ideális esetet tartottunk szem előtt, arra kerestük a választ, milyen funkciók és pozitív tulajdonságok szólhatnak az IP-kamerák beszerzése mellett, ha egyik oldalon sem kell különösebb korlátozó tényezővel számolnunk, vagyis mindkét kategóriában jó minőségű termékeket hasonlíthatunk össze, miközben nem kényszerít súlyos kompromisszumra a hálózat sávszélessége, a képi adatok feldolgozására rendelkezésre álló számítási kapacitás vagy éppen a költségvetés szűkre szabottsága.

Hirdetés

A való életben persze nem mindenki engedheti meg magának az aktuális csúcstechnológia telepítését, s ezt tükrözi a piaci kínálat is: beszerezhetők olyan hálózati kamerák, melyek kisebb árukkal összhangban már engedményeket tesznek például a felbontás, a képminőség tekintetében, ám bizonyos funkciókkal mégis maguk felé billentik a mérleg nyelvét az analóg rendszerekkel történő összehasonlításban. Tipikusan ide tartozhat a hangátvitel egyszerűbb kiépítése, a más, például épületvezérlési rendszerekkel való integrálhatóság, valamint a beágyazott alkalmazások, mint amilyen a képi mozgásérzékelés, felsőbb szinten pedig az objektumazonosítás és -követés, melyeket analóg kamerák használatakor külön, egy videoszerverben vagy a megfigyelést vezérlő számítógépen kell implementálni.

Mai cikkünkben a 2000-ben alapított, tajvani székhelyű Vivotek három hálózati kamerájának főbb jellemzőit tárjuk olvasóink elé. Az IP7135 és IP7137 csupán abban különbözik, hogy előbbi csak 10/100 Mbps sebességű Ethernet interfésszel rendelkezik, míg utóbbit emellett egy IEEE 802.11g szabvány szerinti Wi-Fi interfésszel is ellátták – ebből kifolyólag az IP7137-et fogjuk tüzetesebben vizsgálni, a vezeték nélküli hálózatra vonatkozó megjegyzések kivételével azonban minden érvényes lesz a kisebb testvérre is.

Belső felépítésében a harmadik tesztalany, a PT7137 sem különbözik; ugyanazt a Vivotek VVTK-1000 processzort tartalmazza, szintén 32 MB SDRAM munkamemóriával és 4 MB flash ROM-mal rendelkezik. Az érzékelő sem tér el a három modellnél: az f2,0 fényerejű optika mögött egy VGA (640x480 pixel) felbontású 1/4 colos CMOS szenzor dolgozik. Mozgóképek MPEG-4, állóképek JPEG formátumban továbbíthatók a hálózaton, míg a beépített mikrofon AAC vagy GSM-AMR kódolással közvetíti a hangot. Amiben a PT7137 elüt a másik két modelltől, az a pásztázási képessége – erre utal a típusjel két betűje is. A P (pan) és T (tilt) mellől lemaradt a szokásos Z (zoom), a kamera ugyanis – két társához hasonlóan – csak digitális zoomot kínál. Ez a működési elvből adódóan meglehetősen pixeles képet ad, ezért alapértelmezésben nem is aktiválja a gyártó ezt az opciót.

Az IP7135 és IP7137 mellé néhány mozdulattal összeállítható, gömbcsuklós állvány jár, melyet bármilyen pozícióban lehet rögzíteni, fejjel lefelé álló kamera képe ugyanis a konfiguráció során horizontálisan és vertikálisan tükrözhető, így visszaáll a természetes rend. A PT7137 felfogatásához egy merev fémkeret áll rendelkezésre, a beállítás rugalmasságát itt maga a kamera szavatolja. Egyik modell sem játssza ki a hálózati kamerák egyik ütőkártyáját, a Power over Ethernet (PoE) eljárás szerinti, azaz a hálózati kábelen keresztül történő táplálás lehetőségét, a Vivotek mindhárom mellé konnektorba dugható tápadaptert mellékel. A PT7137 leírása ugyanakkor utal arra, hogy a kereten megfelelő helyet képeztek ki egy külön megvásárolható PoE-adapternek, mely a hálózati kábelen érkező tápfeszültséget leválasztja, és a kamera számára emészthető mértékűre alakítja, függetlenné téve azt a konnektorok közelségétől.

A kamerák dobozaiban rövid szerelési útmutatót, garanciapapírt, a Wi-Fi-s típusok mellett antennát is találunk, egy-egy CD-re pedig felkerült a bővebb felhasználói kézikönyv, a telepítőszoftver, valamint a Vivotek ST3402-es szoftver, mely központi felületet biztosít több kamera képének szemmel tartására, igény szerint rögzítésére, konvertálására.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés