Hirdetés

2018. szeptember 26., szerda

Botrány, amit a Google csinál a tévégyártókkal és a vásárlókkal

Az Android TV platform továbbra is szenved, ami kiszúrás mind a piaci résztvevőkkel, mind a vásárolókkal.

Kereszttűzben az első pillanattól

Gyakorlatilag a megjelenés pillanatától kezdve komoly kritikák érték az Android TV-t, amelyeknek csak egy részével lehet vitatkozni, ráfogni arra, hogy pusztán ízlésbeli eltérések állnak a fanyalgás hátterében. Lássunk ezek közül néhányat!

Hirdetés

Stabilitás

Egy jól működő smart platform alapja a stabilitás, amíg ezzel nincs rendben valami, addig mindennel gond van. Na az Android TV ebben a versenyszámban olykor kifejezetten gyalázatosan teljesített már az első perctől. Mi is jó pár alkalommal tapasztaltunk a tesztek során hosszú másodpercekig tartó akadozást, belassulást, fél percig tartó gondolkodást, sőt automatikus újraindulást vagy akár fagyást. Az is előfordult, hogy egy csúcs tévé egyszerűen kifeküdt egyik pillanatról a másikra, a kikapcsolás sem segített rajta, csak az áramtalanítás! Most gondoljunk bele, hogy kifizet valaki közel egymillió forintot egy tévéért, és meccsnézés közben, a döntő tizenegyesnél be kell másznia a szekrény mögé, ki kell húznia a konnektorból, visszadugnia, ezután még várnia fél percet, míg visszajön a kép...  Ez egyszerűen agyrém!


[+]

Csak a Sony Community oldalán 40(!) olyan bugot sorolnak fel, amely az Android TV első két évében, az idei, komolyabb frissítésig jelentkezett, és fórumainkon is sokan panaszkodtak. Van, akinél eltűnt a Wi-Fi, máshol teljesen magától elindult a csatornakeresés, előfordult, hogy a tv nem ismerte fel a külső merevlemezt, gond volt a hangerő-szabályozóval, megbolondult az EPG, elveszett a Bluetooth kapcsolat, és még sorolhatnánk a kisebb-nagyobb bakikat.

Probléma az appokkal

Az Android TV nagy ígérete volt, hogy az androidos háttérnek köszönhetően úgy fog funkcionálni a tévénk, mint egy telefon. Azóta kiderült, hogy ez az elgondolás több sebből is vérzik. A fő probléma azzal van, hogy az érintőképernyőre optimalizált alkalmazások egy része nagyon körülményesen, esetleg egyáltalán nem használható egérrel, kontrollerrel vagy más külső vezérlő perifériával. Emellett a komolyabb grafikájú játékokat is el lehet felejteni, mert a készülékekbe épített hardver egyszerűen nem elég erős a futtatásukhoz. Oké, ez nem a Google hibája, hiszen nem ők tehetnek arról, hogy a gyártók a vason spórolnak, de ez is azt mutatja, hogy a koncepció alapjaival voltak komoly problémák. Azt viszont már nem lehet másra kenni, hogy egyes applikációk lefagytak, vagy már maga a letöltés/installálás sem sikerült, pedig erre is volt példa.

Egységes felület

Szerintem nagy hiba, hogy a Google csak azt tette lehetővé, hogy a gyártók az előre telepített, reklámozott alkalmazásokkal variálhatnak, illetve a rendszerbeállításoknál használhatnak egyéni kezelőfelületet. Maga az Android TV főképernyőjének struktúrája, amelyen keresztül elérhetőek az egyes alkalmazások, tévécsatornák, funkciók, kapcsolódó szolgáltatások stb., rögzített és nem megváltoztatható, átalakítható. Emiatt mondjuk egy belépőszintű TCL televízió grafikus kezelőfelülete, főmenüje nagyjából úgy nézett ki, mint a Sony über prémium készülékéé, azt leszámítva, hogy más appok találhatóak meg rajta.


[+]

Érdekes az is, hogy amíg a vetélytársak próbáltak a letisztultság, az egyszerűség felé mozdulni újabb smart platformjaikkal, addig az Android TV esetében a Google a másik irányba indult. Kétségkívül látványosak az alkalmazott, viszonylag nagyméretű színes ikonok, viszont pont a méretük miatt kevés fér ki belőlük egyszerre a képernyőre, sokat kell "lapozgatni", ami nem tesz  kifejezetten jót a kezelésnek.

Lesújtó vélemények a szakmától

Az elmúlt hónapokban jó sok emberrel beszélgettem az Android TV-ről, és az egyik legkomolyabb kritikát a Sony egyik munkatársától hallottam 2017 nyarán. Ő konkrétan tragikusnak nevezte a rendszer korábbi verzióját, mikor az került szóba, hogy milyen változást hozhat egy ígért frissítés. Emellett érdemes megemlíteni a Panasonic egyik japán munkatársával folytatott diskurzust is. Őt arról faggattam, hogy nem tervezik-e, hogy csatlakoznak az Android TV táborhoz, miután a Mozilla dobta a Firefox OS projektet. Nos a válasza elég lényegretörő volt, ugyanis kizárta ezt a lehetőséget, legalábbis a közeljövőt illetően, mondván rengeteg a probléma a platformmal, és nem kívánják bevállalni ezt a kockázatot, inkább házon belül folytatják a Firefox OS hegesztését.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.