Hirdetés

2018. december 17., hétfő

Botrány, amit a Google csinál a tévégyártókkal és a vásárlókkal

Az Android TV platform továbbra is szenved, ami kiszúrás mind a piaci résztvevőkkel, mind a vásárolókkal.

Elfogadhatatlan, amit a Google csinál

Frissítés után érdemi javulás?

Az első Android TV még az 5.0 verziószámú, Lollipop operációs rendszerre épült. Bár folyamatosan kalapálták a platformot, az igazán komoly frissítést a 6.0-ás Marshmallow-ra váltás jelentette, amely azonban nem igazán orvosolta a fent említett hibákat. A közelmúltban megjelent az első tévéken a következő nagyobb lélegzetvételű csomag, amely már a 7.0-ás Nougatra épül. Ezzel kapcsolatban megint azt ígérték, hogy megoldják a stabilitással kapcsolatos problémákat, illetve új funkciók megjelenésével is kecsegtettek.


[+]

Már sikerült kipróbálni az újabb, 7.0-ás verziót a Sony és a Philips egyik televízióján, és nyilván nagyon kíváncsiak voltunk rá, hogy sikerült-e befoltozni a lyukakat. Nos röviden és velősen: nem teljesen. Mindkét esetben továbbra is tapasztaltunk lassulást, akadozást, sőt a Philips egy jó kis összeomlást is produkált. Mindezt ráadásul az IFA-n sikerült összehoznia, úgy, hogy egy külön szobába volt betéve, ahol mellette egy odaállított szakértő feladata volt, hogy megmutogassa a készülék előnyeit. A Philipsnél még meg kell említeni, hogy itt próbálták demózni az új, belengetett funkciók közül a Google Assistant támogatást, ami hangvezérlést tesz lehetővé, de jó nagy betli lett a vége. Állítólag a gyenge Wi-Fi miatt nem működött a dolog, ám ez valószínűleg senkit nem vigasztal, senkit nem nyugtat meg.

A fórumokat olvasgatva úgy tűnik, hogy más is hasonlókat tapasztalt, emellett sokan panaszkodtak, hogy továbbra is problémák vannak az alkalmazásokkal, illetve jó pár kapcsolódó szolgáltatással, például a Miracast vagy WiDi támogatással. Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a tévétulajdonosok, a felhasználók nem kifejezetten elégedettek, és mérget vehetünk rá, hogy a gyártók sem azok.

Botrány, ami történik

Ott tartunk, hogy két és fél, három év után az Android TV még mindig olyan hibákkal küzd, amelyeket már a legeslegelső verzióból ki kellett volna irtani! Egész egyszerűen elfogadhatatlan, amit a Google csinál, hiszen kiszúr a gyártópartnerekkel és a vásárlókkal is. Gondoljunk bele, ha valaki vesz egy távolról is jól látható összegért egy tévét vagy médialejátszót, és az lefagy, nem futnak rajta az appok, vagy a filmek, akkor kit fog szidni, mint a bokrot? Nyilván a gyártót, és ezért nem is lehet hibáztatni! Komplett márkáknak tehet keresztbe az, hogy évek óta képtelenek kijavítani ezeket a hibákat. A Philips mérnökei megfeszülhetnek, hogy egy pirinyóval jobbá tegyék az Ambilightot, de lehet, hogy az emberekben nem csak az marad meg, hogy milyen baró a dinamikus fényglória a képernyő körül, hanem az is, hogy bizony olykor belassul a prémium tévé.

És itt azért nem arról van szó, hogy a hipertérugrást kéne kiókumlálni, hanem csak az idegesítő akadásokat, összeomlásokat kellene elkerülni. Még bosszantóbb, hogy ehelyett olyan haszontalanságokba ölik az energiát, hogy például bevezessék a Google Assistant támogatást a tévén. Mintha ez olyan elképesztően fontos lenne, pláne úgy, hogy már évek óta világosan látszik, hogy a hangvezérlésre ebben az iparágban nincs olyan egetrengető szükség, ráadásul még meg sem tudják normálisan csinálni, mert előfordul, hogy a rendszer ugyan megérti a parancsokat, de egyszerűen nem hajtja végre őket, mint ahogy erre is láttunk példát.

Mi a megoldás?

Az idei Google fejlesztői konferencián a cég bejelentette, hogy már dolgoznak Android TV 8.0, azaz az Oreóra épülő platformon, ami minden eddiginél jobb és stabilabb lesz. A Google nevéhez köthető Nexus Player nevű médialejátszóra egyes külföldi beszámolók szerint már meg is érkezett ez a csomag, de az első visszajelzések szerint még eléggé béta állapotban van: a rendszer továbbra is hajlamos belassulni, és maradt a viszonylag kötött struktúra is. Azzal kapcsolatban még egyelőre nincs semmilyen információ, hogy az itthon is kapható tévékre mikor futhat be az Oreo-alapú frissítés, talán valamikor jövőre, de az eddigi információk alapján korántsem biztos, hogy ez jelenti majd a megváltást.


[+]

Az teljesen nyilvánvaló, hogy a Google eddigi partnerei nem dobhatják sutba az egészet, nem mondhatják, hogy akkor a nulláról felépítenek egy saját operációs rendszert, alkalmazásokkal, mindennel. Erre még az olyan nagy konszerneknek sincs elég kapacitása jelenleg, mint a Sharp vagy a Philips. A Samsung és az LG ugyan meglépte ezt, de ők évekkel ezelőtt kezdték a munkát, és egyébként is más ligában játszanak, legalábbis ami az erre fordítható forrásokat illeti. Arra pedig egyelőre semmilyen jel nem utal, hogy az Android TV-t alkalmazó gyártók esetleg megpróbálnának átváltani valami más, már meglévő platformra, pl. a Tizenre, a webOS-re vagy a MyHomeScreen 2.0 néven futó egykori Firefox OS-re, azt sem lehet tudni, hogy egyáltalán erre lenne-e lehetőség.

Így nem nagyon marad más megoldás, mint hogy a gyártók nyelnek egy nagyot, és bíznak abban, hogy a Google végre megoldja valahogy a problémákat. Ez persze nem jelenti azt, hogy termékeik rosszak vagy használhatatlanok, csak egyszerűen lehetnének egy picit jobbak is, ami viszont már nem rajtuk múlik – és ez az igazán bosszantó az egészben.

elefant

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.