Hirdetés

Útravaló Wi-Fi hálózat

Level One Storage AP

Könnyű telepíthetőségük miatt egyre divatosabbak a vezeték nélküli hálózatok. A legtöbb mai notebooknak már beépített Wi-Fi vezérlője van, így a mobil gépekhez többnyire mobil hálózatot használnak. Akkor is jól jön a drót nélküli kommunikációs lehetőség, ha nehezen kábelezhető területen kell hálózatot létesíteni, vagy csak ideiglenesen, rövid ideig van szükség a kapcsolatra. Az sem rossz dolog, ha a hálózaton egy olyan adattároló is lóg, amely független minden számítógéptől.

A Level One egy nagyon érdekes termékével, az AP Storage WAP-0007-tel ismerkedtünk meg, amely egy kis Wi-Fi elérési pont 2,5 hüvelykes HDD-kerettel összeházasítva. A dobozban egy kártyapaklinál alig nagyobb gépecskét, két USB kábelt, tápegységet, antennát, Ethernet kábelt, öntapadó gumilábakat, telepítőlemezt és egy használati útmutatót találtunk.

A Wi-Fi dobozka alig nagyobb egy 2,5 colos merevlemezkeretnél. Műanyagból készült, és meglehetősen tetszetős, nem túl hivalkodó a formája. A tetejét egy nagy Level One logó uralja, de vannak rajta pici szellőzőnyílások és néhány LED is.

A kis lámpácskák két oszlopban sorakoznak. Az áramellátásról, a vezetékes és vezeték nélküli hálózat, a merevlemez és a két USB csatlakozó állapotáról adnak információt. Két gombja is van a készüléknek. Az egyiket hosszan nyomva az AP leáll, a másikkal az USB-re dugott adattár(ak) tartalmát lehet a merevlemezre másolni. Resetelni a két gomb együttes lenyomásával lehet. Csatlakozókból összesen négy van. A bal szélső a tápegységé, mellette két USB, majd az Ethernet aljzat található, végül a sort az antenna zárja.

Alul további szellőzőnyílások sorakoznak, és van itt pár csavarmenet is. Falra rögzítő füleket hiába kerestünk, de egy hordozható eszköznél talán fölöslegesek is.

Az IDE csatolós, 2,5 hüvelykes merevlemez beszereléséhez nem kell az egész felső burkolatot eltávolítani, ráadásul az adattár kiszabadításához segédeszközre sincs szükség.

A vezérlőelektronika a nyomtatott áramköri lap merevlemezzel átellenes, vagyis alsó oldalán található. Az AP lelke egy Amlogic AMRISC 20000 processzor, melyről semmilyen érdemleges adatot nem találtunk az interneten. A hálózati funkciók mellett valószínűleg az USB portokat is ez az áramkör irányítja. Alatta sorakozik a 8 MB-os memóriamodul és a flash ROM chip. A nyomtatott áramkör jobb felső sarkában van az ITE IT8211F IDE-kezelő. Az áramköri lap közepén, fém burok alatt lakik a rádiós egység, mellette pedig a hozzá tartozó Ralink RT2560F Wi-Fi vezérlő. Bal oldalra került a szokványos IC+ IP-101A 10/100 megabites Ethernet vezérlő.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Megmozdult a VGA-piac

    Az NVIDIA újabb DirectX 10-es grafikus kártyája mellett Dell Latitude notebookokat és egyéb érdekességeket mutatunk be.

  • Hogy távolabbra elérjen a Wi-Fi

    A Level One routerét és két olcsó, de hatékony antennáját teszteltük.

  • Edimax Wi-Fi eszközök

    Az Edimax egy nyomtatószerveres routerét, egy Wi-Fi hozzáférési pontját és egy nagy antennás, USB-s Wi-Fi adapterét próbáltuk ki.

Előzmények

Hirdetés