Hirdetés

Utolsó eresztés karácsony előtt

Alaplapok
Idén karácsonyra minden eddiginél szélesebb választékkal vonultak fel a hardvergyártók. Hogy csak a legnagyobbakat említsük: tetőzik a Core 2 Duo processzor- és alaplapkínálat, az AMD-ATI a Radeon X1650 XT-vel végre kitömte a termékpalettája közepén tátongó rést, jönnek az egyre jobb árú hatalmas monitorok és a notebookbiznisz is dübörög. Mai írásunkban utolsó körben érkezett hardvereket és néhány akciót mutatunk be. A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával.

Hirdetés

A múlt héten bemutattuk az EVGA és ECS nForce 680i chipkészletre épülő alaplapjait. A két deszka az NVIDIA referenciaterméke volt, melyek egy gyárban, a Foxconnál készülnek. Kis késéssel az Asus 680i-s alaplapjai is megérkeztek, melyek már saját tervezésűek. Az egyszerűbb a P5N32-E SLI nevet kapta, ami alig különbözik a korábbi, nForce4-es lapokétól. Az új chipkészlet kezeli a négymagos Core 2 processzorokat, és az 1330 MHz-es FSB-re is felkészítették. A két videokártyás technológiák közül természetesen az SLI-t támogatja, hiszen NVIDIA chipkészlet van rajta. A két hosszú PCI Express foglalat között van egy harmadik hosszú is, melynek sebessége legfeljebb nyolcszoros, és a későbbiekben az NVIDIA fizikai gyorsítós kiegészítője kapcsán lehet még érdekes. Az extrák mellett van két rövid, egyszeres PCIe és két hagyományos PCI aljzat is. Az alaplapra két IDE és hat SATA meghajtót köthetünk, USB aljzatból tíz van, és a FireWire sem maradt ki. A hangért nyolccsatornás ADI 1988D HD kodek felel, a chipkészletbe pedig dupla, gigabites hálózati vezérlőt építettek.

Tuningban nagyon jó az Asus új lapja. A BIOS széleskörű túlhajtási lehetőségeket kínál, a nyomtatott áramkörön pedig összesen nyolc csatlakozót készítettek elő ventilátoroknak. A két chipből álló lapkakészletet vaskos, hőcsöves bordák hűtik, melyeket a processzorfoglalat körüli FET-ekre telepítettek, hogy azokat is védjék. Az Asus P5N32-E SLI még 60 400 forintos árával is a legolcsóbb nForce 680i-s alaplap.

Az Asus új játékos bombája, a Striker Extreme is nForce 680i chipkészletre épül. Alapvetően a Striker azt tudja, amit kisebb testvére, de kiegészítették néhány extrával. A két IDE és hat SATA egységet kezelő chipkészlet mellé egy külső vezérlőt telepítettek, mely további két külső SATA aljzatot kezel. A tuningos részt három hőérzékelővel bővítették, és az Asus játékos termékcsaládjára jellemző hátlapi LED-es világítás és kijelző sem hiányozhat. Komolyabb a chipkészlet hűtése, sokkal több heat-pipe-ot alkalmaztak. A Striker Extreme vételára nem piskóta: 85 900 Ft.

AMD processzorokhoz is érkezett egy szokatlan Asus alaplap. Az M2N32 WS Professional a munkaállomás vonalra koncentrál. Extrája, hogy az AM2 processzorfoglalat és nForce 590 SLI chipkészlet mellett egy NEC PCI-X hídja is van, amihez két PCI-X aljzat kapcsolódik. Ide jellemzően professzionális felhasználásra szánt eszközöket – például komolyabb RAID vezérlőket – telepíthetünk. A maradék kártyahelyek közül kettő hosszú PCI Express, melyek SLI-t is támogatnak, kettő rövid, egyszeres PCI Express, egy pedig hagyományos PCI. Az adattárolós rész külső RAID vezérlő nélkül is elég komoly. A chipkészlet natívan hat SATA és két IDE egységet kezel, amit egy Marvell chip még négy SATA-val – az egyik eSATA, a hátlapra van kivezetve – és két IDE csatornával told meg. A hálózati vezérlő dupla gigabites, a hangot pedig nyolccsatornás ADI 1988B kodek adja. Az Asus M2N32 WS Pro vételára 65 400 Ft.

A Gigabyte egy sokkal hétköznapibb, de talán éppen emiatt nagyobb érdeklődésre számot tartó újdonsággal rukkolt elő. A 965GM-S2 mATX alaplapon az Intel 965G északi hídja található, benne a legfrissebb, DirectX 10-kompatibilis GMA X3000 grafikus maggal. A kis lap a négymagos Core 2 processzorokkal is elboldogul, van négy memóriafoglalata, egy hosszú és egy rövid PCIe, valamint két sima PCI aljzata, elboldogul hat SATA és két IDE adattárral, sok USB kapuja van, és még a FireWire-t sem spórolták le róla. Hálózati vezérlője gigabites, hangrendszere nyolccsatornás, így szinte minden igényt kielégít. A 32 200 forintos ár a kis lap tudásához mért.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

 • Hardverek Mikulás után

  Grafikus kártyák, széles monitorok, házak, kis HDD-keret és néhány nyalánkság került heti piaci bemutatónkba.

 • Jön a Microsoft új prezentáló egere

  Az újdonság hasán prezentációt vezérlő gombokat helyeztek el, egyébként notebook-egérként használható.

 • Szélesvásznú monitorok tesztje

  Az Asus, a Dell, a Samsung és a ViewSonic küldte szorítóba széles képarányú, 20–22 hüvelykes LCD kijelzőit.

 • A notebookok és a SEx

  Heti piaci bemutatónkban az év végén befejeződő Sulinet Expressz keretein belük kapható hordozható számítógépekkel foglalkozunk.

Hirdetés