Hirdetés

Utánlövés - 11 cooler unter die Lupe!

Hirdetés

Utánlövés - 11 cooler tesztje


"érvek és szabadalmak színes kavalkádja.."

A reklám szerint csak a jéghideg Coca-Cola az igazi. Tény, a világ legismertebb márkajelzésével védjegyzett ital melegen sokkal rosszabb, mint hűtve, a szlogennek tehát egyrészről igaza van. Más kérdés, hogy ilyen alapon a téli Coca-Cola reklámok se mondhatnak mást, nem is mondanak, a lé ott is látszólag pont ugyanúgy sistereg végig a torkokon, bár a jéghideg jelzőt a decemberi hóesésben már nem erőltetik. Annyira. Mert természetesen még a legnagyobb fagyok közepett is kimelegszünk, pl. amikor épp a karácsonyfát díszítjük, jó polgárokhoz illő elánnal, csak hogy az egyik legutolsó Coca-Cola reklámot idézzem. És megint más kérdés, hogy van-e ennek egyáltalán értelme, mármint a jéghidegnek, meg a megivásának (csekély biológiai ismereteim szerint -úgy tudom- nagy marhaság melegben hideget nyelni..), Szahara-szerte ugyanis nem a tuaregek a legnagyobb Coke fogyasztók (ők a forró teára esküsznek..), hanem a külföldi turisták; tudjuk miért. Az egyik utolsó szlogen pedig, miszerint "járj az igazival!", talán kissé ismét eltúlozza azt, amit jóérzésű ember egy barna ital iránt érezhet. A dolog persze marhára vicces, mert ugye "többértelmű", bár leginkább csak idétlen. Ja, hogy mindez hogy jön ide? :)

Csak úgy, és csak azért, mert nyár van, és ilyenkor az ember leginkább ilyeneken morfondíroz. Vagy máson, mondjuk a csajokon, vagy a pasikon, vagy a Szigeten, vagy épp proci coolereken.. Nagyon frappáns a váltás, tudom, de mert a cikkírónak legutóbb mégis ez utóbbi téma társaságában kellett időznie, egyrészt kénytelen volt az egész strandröplabda szezont kihagyni, továbbá a teszt első passzusához valami remek felvezetést kanyarítani, ami persze lehet, hogy egyáltalán nem sikerült. A felütést mindenesetre az hozta képbe, hogy amíg emberünknek nyáron sem tesz "jót" a jéghideg, addig emberünk PC-je (procija) már más tészta: nyáron pont, hogy sokkalta hangsúlyosabb a cucc megfelelő hűtése, és erre a tuaregek se mondhatnak mást.. Bár feltehetőleg az egészet nem értenék, mi meg valószínű akkor lepődnénk, amikor előkerülne az a közismerten görbe, és mellesleg éles tárgy, amivel a tevetolvajokat szokás meglapogatni.. De lépjünk tovább!

Az utóbbi tíz év során bárki megtapasztalhatta, hogy egy számítógép központi egysége (frappánsan CPU) a MHz-dömping közepett, az egyre csökkenő feszültség-értékek, és az egyre előrehaladottabb gyártástechnológiák ellenére, hogyan is viselkedik. Nem túl meglepő módon legtöbbször melegszik, mint atom.. Nem volt ez mindig így, voltak olyan "korai" szériák, amelyek a mostani, aktuális high-end prociknak úgy a negyvened részét fogyasztották, tehát a hőtermelésük mai szemmel szinte elhanyagolhatónak tűnik. Ám a mostani mérce szerint a teljesítményükre sem tudunk nagyon mást mondani, nincs tehát itt ellentmondás. Senki se gondolja azonban, hogy ha valami melegszik, akkor az már bizton jó jel, egy fenéket az, bár ennek ellenére minden lehet, meg persze az ellenkezője is.. A tendencia a következő: két gyártástechnológiai finomulás (ezt most egyszerűsítsük a mikron váltásra..) között, először az előző szériánál kezdetben jóval visszafogottabb (hőtermelésű) CPU-k születnek, majd idővel, ahogyan a széria kifut(ja magát), egyre magasabb feszültségekkel igyekeznek a gyártók a procikat adott (a kezdetinél jóval magasabb) órajelen stabillá tenni (miközben persze maguk mögött hagynak jó pár stepping-et, van tehát adott mikron-on belül is finomulás, csak hogy el ne feledjük..), a hőtermelés rovására. Asszem, jó példa, hogy amíg az első (legkisebb) Coppermine-128 magú Celeron (az 533A) 1.5V mellett még 9W-ot sem fogyasztott, addig a (Cumine) széria legutolsó darabja, az 1133MHz-es PIII már 35.6W-ot "zabál", bár mindezt @ 1.8V teszi. (jó, a két proci nem teljesen ua., de nagyon hasonló)


Meg-meglóduló mutatók

És ne felejtsük el, hogy a túlhajtás, mint olyan, pont erre játszik rá, az architektúrából kifacsarható maximum teljesítményhez (kis túlzással) a prociból (lapból..) kifacsarható legmagasabb feszültség dukál.. Ez persze megint nem azt jelenti, hogy egy 533A-s Celeron-ból a +0.3V csinál 1.13GHz-es PIII-at, mert ugye még PIII és PIII közt is vannak különbségek, lásd stepping.. A lényeg, hogy a mai gyors procik egytől egyig igen komolyan melegednek, ez pedig nem intézhető el egy "na és?"-sel, hiszen ha pl. AMD procikról van szó, akkor illik, vagy inkább érdemes tudni, hogy a legtöbbjükben mind a mai napig nincs belső hőmérséklet figyelés, tehát ha a procin múlik, akkor rajta aztán végképp nem múlik: leég mint a Reichstag.. Ráadásul, ha "szerencsénk" volt, Coolink Cu-Spacer helyett.., akkor előtte még le is sarkaztuk a drágát, és amíg egy leégés az lehet a lap sara is, tehát van úgy, hogy hihető garos indok, addig a lesarkazás ellen nincs orvosság, ez bizton állítható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés