Hirdetés

USB-s eszközök a Viewcontól

Hirdetés

Infravörös átvitel USB-n

Az USB jó! A mai felhasználóknak egyértelmű az USB használata. A csatlakozó kicsi, kényelmes, gyakran a számítógépház elején is van, szinte soha nem fogyunk ki belőle. Rengetegféle eszköz köthető rá: egér, billentyűzet, adattárak, kommunikációs eszközök, játékvezérlők, újabban még telefonok is. Nem volt ez mindig ilyen kényelmes. Korábban, a soros, párhuzamos, midi és egyéb csatlakozók idejében sokkal mostohább volt a perifériás helyzet. A dugaszokból kevés volt, külsőre ormótlanok voltak, de mégis sérülékeny kis tűcskéken kommunikáltak, minden periféria mást igényelt, és a sebességük sem volt leányálom. Szerencsére, jó régen magunk mögött hagytuk azokat az időket; a friss alaplapokon 10-12 uniformizált USB kapu van. Ma a Viewcon féltucatnyi USB-s apróságát mutatjuk be.

Jellemzően telefonokkal, PDA-kkal való kommunikációra használják az infravörös adatátviteli - IrDA - egységeket. A párezer forintos apróságokkal és a telefon gyártójának weboldaláról általában ingyenesen letölthető szoftverrel kifoghatjuk a szelet az egyre jobban elharapódzó, csengőhangokat, háttereket és egyéb apróságokat szemérmetlenül drágán kínáló szolgáltatók vitorlájából. A Viewcon kétféle sebességű IrDA csatlakozót kínál.

A kisebb és egyben lassabb, 3360 forintos, VE104-es termék az IrDA 1.3-as szabványt használja. Elvi átviteli maximuma 115,2 Kbps. A készletben egy USB hosszabbítót, egy kis CD-t és magát, a szintén aprócska adóvevőt találtuk.

A pici IrDA egység méretben vetekszik a legkisebb pendrive-okkal, eltűnik a zsebünkben. Úgy alakították ki, hogy a kiegészítő kábel nélkül is használni lehessen. Mivel az infravörös átvitel "szemkontaktust" kíván az adó és a vevő között, ilyenkor érdemes az előlapi USB csatlakozót használni. Ha nincs ilyen, marad a kábel, ami egyúttal normál USB hosszabbítónak is használható egyéb eszközeikhez.

A VE016 a Viewcon egy korábbi modellje, így még valamivel régiesebb, és nagyobb az adóvevő háza, mely így sem lett túl nagy. Apró kedvesség, bár szerintünk a telefonok IrDA portjának elhelyezése miatt némileg fölösleges, hogy egy kis állványt is kapunk. A VE016 már 4 Mbps csúcssebességre képes, és szintén megfelel az 1.3-as IrDA szabványnak, vételára 3840 Ft.

A szerelőkészletben a CD és az elegánsabb színű hosszabbító kábel mellett találtunk egy rövidebb toldót is, ami kellően merev ahhoz, hogy mindenféle érdekes alakzatot hajtogassunk az amúgy nem túl izgalmas, piskótaformájú vevő alá.

Az USB nagy előnye, hogy Windows XP-ben az eszköz csatlakoztatása után automatikusan elindul a telepítés, és ha a kis CD-t is az optikai meghajtónkba helyezzük, akkor pár klikkelés vagy Enternyomás után már készen is állunk a frissen csatlakoztatott berendezés használatára. Mi is hasonlóan jártunk el a Viewcon IrDA eszközeivel. Ezután már elég volt a kívánt telefont - esetünkben egy Nokia 6020-at és egy Sony Ericsson T610-et - bekapcsolt infrával a vevő látókörébe helyezni, és az ablakos operációs rendszer máris büszkén jelentette, hogy kapás van, fogott egy telefont. A nagyobb állományok másolásakor és a kapcsolatlista lementésekor érezni lehetett, hogy a gyorsabb egység valamivel rövidebb idő alatt végzett, de ez nagymértékben függ a telefon képességeitől is. A nagysebességű átvitel két infra egységgel ellátott számítógép között lehet érdekes, bár manapság erre gyorsabb és kényelmesebb megoldás a közvetlen rálátást nem igénylő Wi-Fi.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Hirdetés