Hirdetés

Újra lendületben a piac

Alaplapok
Egy kis év elei pihenő után máris itt az új hardverek következő hulláma, az eddigieknek pedig tovább csökken az ára. Lássuk hát a heti felhozatalt! A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával.

Hirdetés

Az első nForce 680i chipkészletes alaplapok már tesztlaborunkat is megjárták, most jönnek a többiek. Az Asus csúcslapjáról, a Strike Extreme-ről és a P5N32-E SLI-ről már decemberben szóltunk, most egy érdekes, kedvezőbb árfekvésű lappal, a P5N-E SLI-vel, bővül az asusos kínálat. Az újdonság lelke az nForce 650i SLI chipkészlet, tehát kezeli az NVIDIA két videokártyás rendszerét, viszont párban csak 8–8 PCI Express sávot biztosít a grafikus kártyáknak. Korábbi tesztünk alapján – melyet ugyan nem ezzel a lapkakészlettel hajtottunk végre – a sávok csökkentése nincs komolyabb hatással a grafikai teljesítményre. Az egyszerűbb alaplapról a harmadik hosszú PCI Express aljzat is hiányzik, és az SLI-t a régi módszerrel, egy kis lapocska megfordításával kell kapcsolni. Többi tulajdonságát tekintve a P5N-E SLI nem marad le túlzottan a nagyok mögött. Kezeli a két- és négymagos Core 2 processzorokat, a majdani 1333 MHz-es FSB-t, a jó gyors DDR2 memóriamodulokat. Elboldogul négy IDE és négy SATA meghajtóval, van külső eSATA portja, FireWire csatlakozói, gigabites hálózati vezérlője és hatcsatornás hangrendszere is. Mindezt – megfejelve az Asus széleskörű tuningolási lehetőségeivel – 30 000 forintért kaphatjuk meg.

Az Asus és az EVGA mellett az MSI nForce 680i-s alaplapjai is megérkeztek a piacra. Némileg szokatlan, hogy a P6N kód alatt nem az nForce 650i-s alapmodell, hanem egy 680i chipsetes megoldás rejlik. A 66 700 forintos alaplapnak megvan mindene; SLI-je 16–16 sávos, és három hosszú PCI Express foglalat terpeszkedik rajta. Természetesen kezeli a négymagos Core 2 processzorokat és a gyors DDR2 memóriát. Merevlemezből legfeljebb hat SATA és két IDE csatolós köthető rá, van két gigabites hálózati adaptere, nyolccsatornás hangrendszere és tíz USB csatlakozója.

Rövidesen befut az MSI új zászlóshajója is, a P6N Diamond. Az alaplapot ellátták minden földi jóval. Az egyik fő érdekessége, hogy négy darab hosszú PCI Express csatlakozója van, így akár négy grafikus kártyát is életre kelthetünk benne. Az már csak az NVIDIA szakemberein múlik, hogy milyen felállásban. Könnyen lehet, hogy négy GeForce 8800 GTX akár Quad-SLI-re is képes lesz benne. A gyémánt másik szokatlan extrája az alaplapra integrált Creative X-Fi Xtreme hangvezérlő. A harmadik nagy extra az ár, mely meghaladja a 90 000 forintot.

A kisebb gyártók közül a Galaxy is prezentálta a maga nForce 680i-s megoldását. Valószínűleg az ECS-hez és EVGA-hoz hasonlóan a Foxconn gyártósorairól származó egyentermékről van szó, de 65 000 forintos árával a Galaxy a legolcsóbb. A felszerelése ennek az alaplapnak is elsőrangú. Van három hosszú PCI Express csatlakozója, kezeli a négymagos processzorokat és a gyors DDR2 memóriát. Elboldogul hat SATA és két IDE meghajtóval, hangrendszere nyolccsatornás, mindkét hálózati vezérlője gigabites. Kapott még sok-sok USB és FireWire aljzatot, no meg hat ventilátorcsatlakozót.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés